Kultúra

2014.07.13. 13:45

Nemzetközi elismerés a Viharsaroknak - Sütő András Németországba készül

A 25 éves dél-zalai Sütő András színész főszereplésével futó Viharsarok című film sikerrel szerepelt a 16. tajpei filmfesztiválon.

Benedek Bálint

A homoszexuális szerelmet feldolgozó, Császi Ádám rendező az idei Berlinalén bemutatott első játékfilmje, ezúttal Jim Taihuttu holland rendező alkotásával megosztva nyerte el a zsűri New Talent elnevezésű különdíját.

– A filmünk berlini forgalmazója látott fantáziát abban, hogy a Viharsarok több nemzetközi „A” vagyis a legmagasabb kategóriájú filmfesztiválon is megmérettesse magát – mondta Sütő András. – A mozit többek között Angliában, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és még a tengerentúlon is bemutatták, mondanom sem kell, kiváló fogadtatással. Sőt Amerikában ősztől már DVD-n is forgalmazzák, ami szintén komoly elismerés számunkra.

Császi Ádám és a címszereplő Sütő András először a mexikói Guadalajara-ba utazott, majd a sorban az Amerikai egyesült Államok következett, az igazi áttörést az izraeli Tel Aviv hozta meg, az ottani seregszemlén a közönségdíjat nyerték el a magyarok. A készítők, valamint a forgalmazó közös – gazdasági – érdeke, hogy a film minél több nívós fesztiválon induljon, hiszen a kedvező besorolás miatt akár évekig is megnőhet iránta a kereslet.

– Az összes állomás közül, Tajpej volt a legkiemelkedőbb, ugyanis ott tartották Tokió után a térség második legnagyobb filmfesztiválját – mesélt tovább Sütő András. – A homoszexuálisok egyenjogúságáért folytatott harc szerte a világon, így a Közel-Keleten is vegyes érzelmeket vált ki a közönségből. A filmes szakemberek és a kritikusok egyöntetű véleménye, hogy a téma ilyen szintű feldolgozása példaértékű, s talán új megvilágításba helyezi a másság elfogadásáért indított harcot.

Sütő András: – A zsűri különdíja óriási elismerésnek számít (Fotó: Szakony Attila)

A zalamerenyei fiatal művész örült annak, hogy nem csak a tartalmat, hanem az elkészítést, az utómunkák minőségét és a moziban felcsendülő zenéket is górcső alá vették.

– A zsűri különdíja óriási elismerés, de az talán még nagyobb, amikor családanyák dicsérték a művet, azt gondolom ez kitűnő üzenet – tette hozzá András. – Bebizonyosodott, hogy a film nem csak egy bizonyos rétegnek készült, hanem mindenki megtalálhatja benne a saját számítását. Jólesett, hogy óráikig fotózkodtak velünk, kigyózó sorok vártak az autogrammosztásnál.

Nincs megállás, a rendező és a szereplők legközelebb Európa harmadik legrangosabb eseményén, az augusztus 15-23. közötti 20. Szarajevói Filmfesztiválon szerepelnek. Sütő András szintén tele van tervekkel, a Berlinálén kiépített komoly kapcsolati tőkéjével és kiváló nyelvtudásával a jövőben Németországban kamatoztatná tudását. Hosszútávon gondolkozva akár Hollywoodot is meghódítaná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!