Kultúra

2014.05.26. 16:19

Gyenes Júlia Boróka és Gyuk Krisztina tárlata az Ady Galériában

Zalaegerszeg - Az idén először kiírt Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíj első kedvezményezettjeinek munkáiból nyílt hétfőn beszámoló kiállítás az Ady-iskola galériájában.

Magyar Hajnalka

A helyszín nem véletlen, mindkét ösztöndíjas itt tanult, s mindketten kapcsolatban voltak a 2012 végén elhunyt Fischer György szobrászművésszel. Gyenes Júlia Boróka festményei, valamint Gyuk Krisztina tanulmányrajzai és kisplasztikái fogadják a betérőt az iskola földszintjén. Közös bennük az is, hogy a művészpályán látják saját jövőjüket.

– Tavaly érettségiztem az Adyban, egy éve már Budapesten élek és tanulok, az Óbudai Képzőművészeti Szakképző Iskolában, festő szakon – kezdi Gyenes Júlia Boróka. – Ez a képzés tulajdonképpen a Magyar Képzőművészeti Egyetemre készít fel. A beszámoló kiállításra nagyrészt akt tanulmányokat és kompozíciós kísérleteket hoztam. Sajnos a pesti suliban is éppen most van „kipakolás", így csak az anyagom felét tudom itt megmutatni.

 

Vonzza a nagy méret, az expresszív stílus, s az utóbbi évben az absztrakt, a figuralitást mellőző festészet is izgatja. A szarkazmus sem idegen tőle, egyik kiállított férfiaktjának például rákollókban végződnek a karjai, a kép a Frutti di mare címet kapta. Hogy mások fantáziáját is elindította az ollókezű modell, bizonyítja, hogy a megnyitón közreműködő Nadrai Róbert ugyanezen címmel improvizált elektronikus zeneművet.

– Az ösztöndíjat félretettem, utazásra szeretném fordítani, hogy minél több kiállítást lássak szerte a világban – folytatja Júlia Boróka. Az élményvadászat mindenképpen érintené Bécset és Berlint, de Hollandia szintén célország. A kérdésre, hogy mely művészek hatottak rá leginkább, mestereit említi.

– Végülis ők azok, akiktől a legtöbbet kapjuk, akik ott állnak mellettünk és segítenek, ha megtorpanunk. Fischer Györggyel közvetlenül nem volt órám itt az Adyban, de eljártam a szakkörébe, ahol rendszeresen aktokat rajzoltunk. Különböző technikákkal és méretekkel dolgoztunk, nagyon inspirált, hogy nem tanulmányként, hanem kreatív feladatként fogta fel.

Boróka természetesen felvételizett a képzőre, túl is jutott az első rostán, s várja a június 30-ai következő fordulót. Akárcsak Gyuk Krisztina, aki szobrász szakra jelentkezett. Ő a Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskolába jár, amely ugyancsak érettségi után nyújt felkészítést a művészeti felsoktatás előszobájaként. Grafikát és szobrászatot egyaránt tanul.

– Tavaly már próbálkoztam a képzővel, el is jutottam a legutolsó fordulóig, ott estem ki – meséli. – Ha idén sem sikerül, akkor sem adom fel, nekem ez a nagy álmom.

Ami talán már idén teljesülhet, hiszen bár a szobrász szakra mindössze 9 hallgatót vesznek fel, de Krisztina már bekerült a legjobb 21 közé.

– Fischer György indított el a szobrászat felé, ugyanis korábban a festészet vonzott. Neki nagyon jó érzéke volt ahhoz, hogy meglássa az emberekben, mire alkalmasak igazán. Velem sem tévedett, a mintázásban találtam meg önmagamat. Nagy segítségemre volt az ösztöndíj, ebből fedeztem a különféle szakköröket, s a kísérleti szobraim anyagszükségletét. Mindenkit csak biztatni tudok, hogy pályázza meg az ösztöndíjat.

Hamarosan erre mód is nyílik, hiszen szeptemberben újra kiírják a Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjat. Utalt erre a tárlatot megnyitó Fischer Judit festőművész is. Fischer György lánya köszönetet mondott mindazoknak, akik ápolják édesapja emlékét, szellemiségét. Felidézte egy róla szóló álmát, amelyben arról faggatta, készít e szobrokat a túlvilágon.

A válasz az volt, ötletei volnának, de nincs hozzá anyag... Végül egy művésztárs által feljegyzett Fischer paradoxonnal zárt, megidézve apja legendás iróniáját: „Ha én feltámadok, akkor is ateista leszek."

Segíti a fiatalok felkészülését

A Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíj célja, hogy segítse azoknak a fiatal alkotóknak a pályán maradását, valamint felvételi felkészülését, akik érettségi után a művészeti pálya felé orientálódnak. Az ösztöndíj gondozója a ZAZEE Kulturális Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!