Kultúra

2014.01.22. 19:10

Zalaegerszegi Szalon: kiállítás és gálaest

Zalaegerszeg - A III. Zalaegerszegi Szalon megnyitásával, valamint zenés gálaesttel ünnepelte a magyar kultúra napját a megyeszékhely.

Horváth A. Attila

 

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a Zalaegerszeghez kötődő képzőművészek számára a Zalaegerszegi Szalont a városi hangversenyteremben, ahol ez alkalommal csaknem harminc alkotó munkái kínálnak élményt. A február 22-ig látogatható tárlat megnyitóján Balaicz Zoltán alpolgármester mondott köszöntőt, kiemelve a fiatal művészek támogatásának fontosságát. A műveket Wehner Tibor művészettörténész méltatta, dicsérve a résztvevők örvendetesen nagy számát, a kiegyensúlyozott színvonalat és a műfaji sokszínűséget. A zsűri döntése értelmében a Zalaegerszegi Szalon díját idén Tóth Norbert, az Ady-iskola művésztanára vehette át.

Ugyancsak a városi hangversenyterem adott otthont tegnap a hagyományos ünnepi gálaestnek. A magyar kultúra napjára szervezett prog-ram kezdetén Horváth Viktória, a Mandulavirág Fogyatékkal Élők Református Gondozóházának lakója szavalta el a Himnuszt.

Ünnepi beszédet Győrffyné Könczöl Tímea, a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója mondott. Hangsúlyozta: a kulturális hagyomány és érték – amelyet történelmünk során létrehoztunk – ad igazolást fennmaradásunkhoz.

– A kultúra napja akkor válik igazi ünneppé, ha feladataink jegyében számvetést készítünk, vagy legalábbis kijelöljük önmagunkban, hogy milyen módon kell a ránk hagyott kulturális örökségünkkel felelősséggel bánnunk. S ezt tovább kell adnunk az utánunk következő nemzedéknek, amelynek nevelésében a szerepünk felbecsülhetetlen – fogalmazott az igazgató. Mint mondta, e feladatok közé tartozik az is, hogy ápoljuk hagyományainkat, megtanítjuk gyermekeinket a tiszteletteljes köszönésre, a kulturált viselkedésre, valamint becsületességre, embertársaik tiszteletére, együttérzésre, felelősségvállalásra, toleranciára, a nyelv, a kultúra iránti szeretetre neveljük őket. Szintén fontos feladat megtanítani a gyermekeket a családjuk, a városuk, a hazájuk szeretetére. „Nincs megalkuvás magyarságban és művészetben" – idézte Kodály Zoltánt az ünnepi beszéd zárásaként Győrffyné Könczöl Tímea.

Az est folytatásaként a decemberben Zalaegerszegért díjjal kitüntetett Pálóczi Horváth Ádám zeneiskola leánykara adott műsort; egyebek közt magyar népdal, kánon és lakodalmi ének hangzott el, zongorán Kovács Otília kísért, Ladvenicza Éva vezényelt. A produkciót követően Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere átadta a városi közgyűlés által adományozott Kultúra Mecénása Díjat a Tarr Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének, Tarr Jánosnak.

A gálaesten különleges kulturális élményben lehetett része a közönségnek: a negyven esztendeje működő, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal is kitüntetett, világszerte elismert Muzsikás Együttes adott koncertet Petrás Mária népdalénekes közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!