Kultúra

2014.01.08. 16:25

Szilveszter a Chicagóban

Zalaegerszeg - Öt színház kilenc darabjában lép fel párhuzamosan Székely Szilveszter balettművész, akinek pályáját évek óta nyomon követi lapunk.

Magyar Hajnalka

A kustánszegi származású fiatalember körül mindig is pezsgett a levegő, mostanság azonban különösen mozgalmas időszakot él. És persze élvezi. Bizonyára sokan látták szilveszteri televíziós fellépését is, Gundel Takács Gábor A következő! című vetélkedőjének különkiadásában táncolt Básti Juli mellett, a Hej, mambó című örökzöld slágerre. E produkció részlet a Hét boszorka című táncos-zenés előadásból, ami évek óta arat sikert az ország számos pontján. Az elmúlt hónapokban számos újabb produkció iratkozott még fel Szilveszter naptárjába, s nem egyben ugyancsak ismert színészek mellett lép porondra. De haladjunk időrendben...

-Szeptemberben zajlott a Préda című táncszínházi előadásunk premierje a Nemzeti Táncszínházban - kezdi Székely Szilveszter, aki a Kossuth-díjas koreográfus, Bozsik Yvette társulatának állandó meghívott táncművésze. E produkció Janus Pannonius Mars istenhez békességért című epigrammája nyomán született.

Szinte azonnal elkezdték próbálni a Nemzeti Színházban a Jeanne d Arc történelmi tragédiáját feldolgozó Johanna máglyán című darabot is, amit a teátrum igazgatója, Vidnyánszky Attila rendezett. Az oratórium nem nélkülözi a táncos elemeket sem, ezek Bozsik Yvette koreográfiája nyomán születtek.

-E darabban olyan művészekkel dolgozhatok együtt, mint Udvaros Dorottya, Bodrogi Gyula vagy Tompos Kátya, nagyon jó csapat...

Szilveszter Udvaros Dorottya mögött a Johanna a máglyán előadásában

A Nemzetivel párhuzamosan a Centrál Színházban is próbálni kezdett, mégpedig a Chicago című musicalben, aminek december 29-én volt a bemutatója. (A mű eredetijét 1975-ben mutatták be New Yorkban, majd 2002-ben hat Oscar-díjat besöprő film született belőle.) E produkcióban is neves szereplőgárda köreiben foroghat, hiszen többek között Kulka János, Stohl András, Falusi Mariann, Schell Judit és Jordán Adél is partnere.

-Különösen érdekessé teszi a munkát, hogy a színészeknek is vannak táncos feladataik, és nekünk is szöveges szerepünk. Nekem például Kulka Jánossal van több prózai jelenetem, nagyon örülök ennek a lehetőségnek.

Azóta még további darab került napirendre, a héten kezdődtek meg a próbái a Thália Színházban a Rozsdalovag és a kísértet című gyerekelőadásnak.

-Február közepén mutatjuk be ezt a táncos mesejátékot, amit egy német mese alapján rendez Bozsik Yvette, s Szabó Győző lesz az egyik partnerünk - avat be.

Mint arról már beszámolt lapunk, két zalai kötődésű társával Hóbor Eszter építésszel és Madák Zsuzsa dramaturggal együtt Székely Szilveszter is részese volt az 50 tehetséges magyar fiatal programnak, amelynek kiválasztott szereplői egyebek közt mentori támogatást is kaptak. A féléves program lezárult, ám a tehetséggondozó kezdeményezés egyik szakmai partnere felkérte Szilvesztert, vállaljon most már ő maga mentorságot egy ifjú pályakezdő elindításában.

A Centrál Színház Chicago előadása, jobb szélen a zalai táncos   Fotó: Nemzeti színház, centrál színház

-Nekem ez teljesen új dolog, izgatott örömmel várom, hogy segíthessek. Úgy tudom, egy 17 éves, táncművészeti főiskolára készülő lány lesz a gondjaimra bízva. Nagy várakozás feszül bennem, hiszen a mentorság szememben komoly felelősséggel jár. Eddig én szomjaztam az iránymutatást, s most nekem kell ezt megadnom másnak.

Szilveszterről tudható, hogy a tánc technikai, elméleti kérdései is érdeklik. Évek óta kutatja a klasszikus balettnek a versenytáncosok fejlődésére gyakorolt üdvös hatását, tanít is ennek jegyében. Novemberben pedig prezentációt tartott eredményeiről a Magyar Táncművészeti Főiskola által kétévente megrendezett, IV. Nemzetközi Tánctudományi Konferencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!