Kultúra

2013.09.10. 17:48

Szombattól tér és kultúrház is őrzi Festetics Mária emlékét Söjtörön

Söjtör – Szombattól Festetics Mária tér lesz a neve a falu központjának. A térséget a település elöljárói egyszer, 1934-ben elkeresztelték már így, ám a döntést a történelem vihara elsöpörte. Most „kárpótlásul” a község tavaly átadott IKSZT-épületét is elnevezik a néhai grófnőről.

Varga Andor

Festetics Mária 1839-ben született Tolnán és 1923-ban halt meg Söjtörön. Korabeli értékelések szerint utóbbi falu igazi nagyasszonya volt, a kastély lakója és úrnője, melyben jóideje a helyi általános iskola működik. Élete két legfontosabb momentuma, hogy baráti kapcsolat fűzte Söjtör szülöttéhez, a haza bölcséhez, Deák Ferenchez – illetve hogy az 1870-es évektől annak haláláig udvarhölgye volt Ferenc József feleségének, Erzsébet királynénak, a magyarok által is kedvelt Sissi hercegnőnek.

– Más ügyben jártam pár éve a megyei levéltárban, s ott hívták fel a figyelmemet arra az 1934-es önkormányzati jegyzőkönyvre, amely a tér elnevezését rögzítette – mesélte Söjtör mai polgármestere, Baksa István. – A feljegyzésből is érzékelhető a mély tisztelet, ami a grófnő iránt megnyilvánult Söjtörön, ezért is találom nagyon érdekesnek, hogy a köztudatban mennyire nem maradt nyoma a döntésnek, nem emlékszem, hogy bárki bármikor csak utalt is volna rá, hogy a falu szívének valaha mi volt a neve. Foglalkoztatott a gondolat, hogy visszaállítsuk ezt az állapotot, s ehhez még „kapóra jött" az IKSZT dolga is.

Baksa István azt meséli, a falubeliek nehezen birkóznak az „integrált közösségi szolgáltató tér" rövidítésével, sokan a korábbi évtizedekben már „megemésztett" TSZ, illetve KTSZ néven emlegetik. Ez a praktikus indoka, hogy a ház is Festetics Mária IKSZT legyen eztán. A tér átnevezésének ugyanakkor a mindennapi papírokon nem lesz nyoma: a térséget körbevevő bolt, iskola, illetve paplak a két itt találkozó utcára (Deák, Petőfi) nyílik, így postacímeik nem változnak.

Szombat délután az iskolában Festetics Máriát bemutató tablót is avatnak, az érdeklődők ennek segítségével tudhatnak meg többet a névadó személyiségről. Illetve a Göcseji Múzeum honlapja szerint a Deák-szülőházban előkészületben van egy, az emlékét idéző sarok berendezése. Ehhez az alapanyagot bizonyos Horváth Sarolta (1915-1987) hagyatéka jelenti. Ő a falu postamesternője volt, családot nem alapított, életét gyűjtőszenvedély töltötte ki. Úgynevezett úri módon berendezett otthont alakított ki magának, melyet a Festetics-kastély egykori tárgyaival, bútoraival rendezett be. Ezeket a söjtöriek 1945-ben széthordták a kastélyból, Horváth Sarolta azonban felkutatta, és megvásárolta a még fellelhető darabokat. Különösen kedvesek voltak szívének a Festetics Máriához köthető tárgyak – ezek azonosításában a faluban az 1930-as években ugyancsak postamesterként dolgozott Mikolics Ferencné volt a segítségére, aki annak idején bejáratos volt Mari grófnőhöz. A hagyatékot – a múzeumi honlap tavaly augusztusi cikke szerint – mai tulajdonosa azzal a szándékkal adta el az intézménynek, hogy ne szóródjon szét, és a zalai kulturális örökség része maradjon.

Festetics Mária egyébként nemcsak egy volt Sissi hercegnő udvarhölgyei közül. Egy a Rubicon folyóirat 2007-es Erzsébet-különszámában megjelent tanulmány a királyné bizalmasaként említi, akinek naplója komoly forrásként szolgált Sissi életrajzíróinak. A „nagyon vallásos és jámbor, szigorú erkölcsű" Festetics Mária nehezen szánta rá magát, hogy Erzsébet mellé szegődjön (Deák és Andrássy Gyula gróf rábeszélésének engedett végül), de alaposan megismerve már bálványozta, és fenntartás nélkül szolgálta úrnőjét.

A királyné halála után, élete utolsó bő két évtizedében pedig biztos kézzel kormányozta a család birtokát Söjtörön. A falu történetét feldolgozó könyvben a szerző Buza Péter azt írta róla: naplójában szenvedélyes sorokkal rögzítette szülőfaluja iránti szerelmét.

Elszármazottak találkozója is

Szombat délután a faluból elszármazottak találkozója is lezajlik Söjtörön. Az általános iskola, a néhai Festetics-kastély udvarán 13 órakor nyitják a napot, a téravató fél órával később kezdődik, majd lesz program Deák Ferenc szülőházánál is (14 óra). Fél háromkor az iskolában tárlat nyílik az intézmény korábbi diákjainak alkotásaiból, kiállítják a tablókat és sok más régi fotót, lesz tanár-diák találkozó. Az elszármazottak vacsorát kapnak, majd helyi kulturális csoportok műsora (18) és batyus bál (19.30) koronázza a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!