Kultúra

2013.09.24. 13:05

Kerámiák negyven éve

Balatongyörök - A keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ kerámiaszakkörének kiállítását nemrég nyitották meg a Jüngling Zoltán Közösségi Házban.

Zámbó Balázs

A kiállításon Horváth Lászlóné, a Turisztikai Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Gergely Imre, a Magyar Kézművességért Alapítvány titkára nyitotta meg. Méltatta Simon Edit szakkörvezető több évtizedes, fáradhatatlan munkáját, hogy a sokszor mostoha anyagi körülmények ellenére is gondot fordít a fiatalok nevelésére, a kiállításokon való részvételre, a tárgyak zsűriztetésére. Két éve Rómában is kiállították a szakkörvezető egyik betlehemesét. Hosszan beszélt a szakkör múltjáról, történetéről, jelenéről, hangsúlyozva: nagyon ritka az országban, hogy egy kézműves szakkör negyven éves múlttal rendelkezik, mint ahogy a keszthelyi kerámia szakkör. Kiemelte megnyitójában, hogy különösen fontos az utánpótlás nevelése, amiben Simon Edit nagyon jelentős munkát végez, nemcsak a tanév folyamán, hanem nyári táborokban is. Minden évben több kiállításon és bemutatón vesznek részt a tagokkal együtt, közülük hárman rendelkeznek a népi iparművész címmel is. Az általuk készített tárgyak legtöbbje dísze lehet a lakásoknak, a népi-paraszti motívumok a modern használati tárgyakon köszönnek vissza. A felnőtt szakkörnek tizenhét, míg a diák szakkörnek tíz tagja van. A szakköri foglalkozások egyben közösségi barátkozások helyszínéül is szolgálnak, hiszen évek óta együtt dolgoznak heti két délután a tagok, akik számon tartják egymás örömeit, bánatait.

A 40 éves kerámiaszakkör kiállítását Gergely Imre nyitotta meg. Fotó: Zámbó Balázs

Megköszönte a Goldmark Művelődési Központ jelenlegi vezetőjének Csengei Ágotának, hogy pályázatokkal a kerámia szakkör tárgyi feltételeit javították az elmúlt években. Köszönetet mondott Cséby Géza, előző igazgatónak is, hogy a szakkör 1974 óta folyamatosan működhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!