Kultúra

2013.07.15. 12:15

Székely Szilveszter balettművész munkával tölti az egész nyarat

Zalaegerszeg - Székely Szilveszter kustánszegi származású balettművész, akinek pályáját hat éve nyomon követi a Zalai Hírlap, újabb hírekkel jelentkezett.

Magyar Hajnalka

Legutóbb arról számoltunk be, hogy beválogatták a La Femme magazin által indított,  50 fiatal magyar tehetség programba. (Zalából még Hóbor Eszter építészmérnök  és Madák Zsuzsa dramaturg került be a csapatba.)

- A kezdeményezés lehetővé tette számunkra, hogy jobban megismerjen bennünket a világ - kezdi a 26 éves fiatalember. - Az elmúlt időszakban  én is számos tévé, rádió és lapinterjút adtam, s a népszerű vetélkedőműsor, a Maradj talpon! szezonbeli záróadásában is mi szerepeltünk.

Székely Szilveszter a veszprémi táncművészeti fórumon, Az ezeregyéjszaka virágai című produkcióban. Partnere Valencia James. Fotó: Pezzetta Umberto

Székely Szilveszter már évek óta Bozsik Yvette Kossuth-díjas koreográfus társulatának állandó meghívott tagja. A lezárult évadban  a Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művére készült  felújított  koreográfiában lépett fel a Nemzeti Táncszínházban, emellett júniusban a 9. Magyar Táncfesztivál Győrben megrendezett  egy hetes programján is szerepelt, az Orpheus és Euridiké című darabban.

- A következő évadra két felkérést kaptam Bozsik Yvette-től. Az egyik  a Pécsett színre kerülő Préda című produkció, amit Budapesten is játszunk majd,  a másik pedig a Chicago, amit a Centrál Színházzal mutatunk be decemberben. Utóbbi keretében együtt dolgozhatok többek között Básti Julival, Kulka Jánossal, Stohl Andrással. Emellett  szeptemberben  részt veszünk  a Pécsi Nemzetközi Táncfesztiválon is.

A tánc mellett egyre nagyobb teret tölt be életében a tanítás. Elmélyülten foglalkozik kedvenc területével, ami a klasszikus balett szerepe a versenytáncosok felkészítésében. Tanulmányt írt e témáról, s a gyakorlatban is alkalmazza a módszert.  Hogy sikeresen, azt  bizonyítja, hogy a 2013. évi Latin-amerikai Táncok Magyar Bajnokságán második helyezést értek el a Zilahi Szabolcs - Mikes Anna páros,  amely  hozzá jár magánórákra. A Sway Sporttánc Egyesületben tanít  Veresegyházán, a  nemrégiben zárult egy hetes intenzív nyári tánctáborban is számíthattak rá  oktatóként. Emellett felkérést kapott a Magyar TáncSport Szakszövetség versenytánc  szakágától, hogy kapcsolódjon be a nemzeti válogatott keret nyári felkészítésébe. További zalai vonatkozás, hogy állóképesség fejlesztő trénernek az egerszegi Gáspár Katát kérték fel.

- Klasszikus balettet fogok tanítani az augusztus végi kurzuson. Nagyon nagy előrelépési lehetőség  ez számomra, hiszen  az ország  legjobb versenytáncosaival foglalkozhatok, az ifjúsági, felnőtt és senior kategóriában egyaránt.

Pihenésre igazából nem lesz módja a nyáron, de nem is bánja. Ehelyett inkább fellép  a  14. alkalommal sorra kerülő Keszthelyi Nyári Játékok Hét boszorka című produkciójában is, Básti Juli partnereként.

- Tizennégy éves voltam, amikor a Széchenyi István életéről szóló, Hídember című filmet forgatták Keszthelyen,  statisztáltam benne, egy ministráns fiút alakítottam. Básti Juli is ott volt, hiszen ő formálta meg Festetics Júliát. Akkor még csak álmodoztam arról, hogy egyszer talán én is valódi szerepeket kapok a színpadon...  S lám, 12 évvel később Básti Julival adhatok elő duettet, ugyancsak a keszthelyi Festetics-kastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!