Kultúra

2013.06.06. 14:47

Nyolcvan éves lenne Dore Nagy Aladár

Keszthely - Egy a Balaton Színházban látható tárlattal Dore Nagy Aladár születésének nyolcvanadik évfordulója előtt tiszteleg Keszthely. A sokak által tisztelt és szeretett festőművész két éve halt meg, a most kiállított képek és személyes tárgyak pedig a család segítségével kerültek a kiállításra.

Zámbó Balázs

A kiállítást Cséby Géza nyitotta meg, aki jól ismerte az alkotót. Tőle idézünk:

- Közös gyökereink voltak, amelyek ehhez a tájhoz kapcsolódtak. Ott volt a Dunántúl, a Balaton szeretete. Dore Nagy Aladár a megismételhetetlen gyönyörű pillanatokat ábrázolta akvarelljein. Az örök változékonyság és megújulás mellett ott van képein az állandóság is. Megmutatja a pannon táj egyediségét, amely rabul ejt és nem ereszt.  Gyenesdiási birtokáról belátta a tájat, itt lehetősége nyílt meditációra, töltekezésre, itt figyelhette meg a táj finom rezdüléseit, amit a képeiben is felhasznált.

Az alkotó özvegye, Nagy Aladárné a keszthelyi emlékkiállításon. Fotó: Zámbó Balázs

Dore Nagy Aladár neve régóta ismert a művészvilágban, hisz 1956 óta állított ki rendszeresen, olyan társakkal, mint Mikus Gyula, Udvardi Erzsébet, Kokas Ignác, Borsos Miklós. Első díját 1959-ben kapta. Az utolsót 2012-ben, amikor Keszthely városa posztumusz Pro Kultúra kitűntetéssel ismerte el művészetét.

A július 5-ig megtekinthető kiállítás képein a néző megtalálhatja a Balaton többféle arcát, de feltűnik Capri csodálatos világa, és a krétai emlékek izzó fehérje is.  Dore Nagy Aladár csak rá jellemző technikával festette műveit. És amint Cséby Géza fogalmazott: a csodálatos isteni szikra, amit tehetségnek hívunk, segítette kibontakozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!