Kultúra

2013.03.01. 23:27

Tizenhét éve működik Zalaegerszegen a színházbarátok köre

Zalaegerszeg - Derűs nevetés, sok-sok kérdés, a vendég tudása feletti álmélkodás és elismerés kísérte a minap dr. Pinczés István rendező, a zalaegerszegi Griff Bábszínház igazgatója látogatását, amelyet a Színházbarátok Körénél tett.

Arany Horváth Zsuzsa

Nem ő volt az egyetlen áldozat, hiszen a 17 éve működő kör minden színházi előadás előtt-után beszélgetésre hívja a művészeket, színészeket, rendezőket, azzal a céllal, hogy közelebbről megismerjék őket, jobban megértsék az előadások motivációit. Ezért a civil szerveződés szoros kapcsolatban áll a Hevesi Sándor Színházzal, noha nemcsak a város teátrumára korlátozódik az érdeklődésük.

- Pásztor Gézánét illeti a dicséret, aki majd két évtizede körbetelefonálta az ismerőseit, lenne-e a kedvük körbe tömörülni, és így még odaadóbban figyelni a színház varázslatos világát - vázolta a kezdeteket a kör jelenlegi vezetője, Iványi Ildikó nyugalmazott középiskolai tanár. - E pillanatban úgy negyven tagunk van, minden premieren ott vagyunk, de kirándulunk Budapestre, Kaposvárra, Győrbe, újabban Lendvára is.

- Jó érzés, hogy mindenki szívesen tesz eleget a meghívásunknak, találkozhattunk a vendégként Egerszegen szereplő Psota Irénnel, Cserhalmi Györggyel, Kulka Jánossal, Egri Katival, Bánsági Ildikóval, Gábor Júliával - sorolta az emlékeket Farkas Sándorné és Kandász Norbertné.

A Színházbarátok Körének hölgykoszorújában dr. Pinczés István rendező középen. Fotó: Katona Tibor

- A bonyolultabb, nehezebb darabokat pedig jobban megértjük, ha a rendező indíttatásait megismerhetjük. Így sokat beszélgettünk Bagó Bertalannal, Bereményi Gézával, Ruszt Józseffel is - tette hozzá Horváth Lászlóné és Nagy Sándorné.

A színházbarátok hálából a közös programokért gesztust is gyakorolnak a Hevesi-társulatának: díjat alapítottak, melynek honoráriumát ők maguk adják össze. A díjazottat titkos szavazással választják meg.

- Az itteni művészek szinte a barátainkká váltak az idők során, legutóbb a La Mancha lovagja előadás ifjú főszereplője, Szakály Aurél mesélt nekünk arról, hogyan készült a szerepre, amely eddigi pályafutása legnagyobb feladata volt  - folytatta a beszámolót a kör vezetője. - Fennállásunk óta több színházigazgatóval is együttműködtünk, örülünk, hogy Stefán Gábor és Besenczi Árpád is szívesen veszi a létezésünket.

- Mi volt a legnehezebb darab mostanában?

- A III. Richárd azt hiszem, kevésbé jutott el a nézőkhöz, de sokat beszélgettünk róla - mondta Horváth Lászlóné. - De a kritikánkat mindig elkötelezetten mondjuk el, s az alkotók szívesen is veszik.

Szóba kerül, a János Vitéz frivol jeleneteit iskolaigazgatók diákjaik védelmében nehezményezték. A darab le is került műsorról.

A színházbarátok a Zalaegerszegen fellelhető színházi emlékhelyeket rendszeresen koszorúzzák: Gábor Miklós szülőházán az emléktáblát, Ruszt József sírját a városi temetőben.

A színházbarátok a közeljövőben Szombathelyre látogatnak, a Weöres Sándor Színházban tekintik meg a Tizenkét dühös embert. És persze már gondolkodnak, melyik egerszegi művész kapja az idei díjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!