Kultúra

2013.02.06. 16:14

A vonyarcvashegyi Balaton Art bemutatkozása a Móricz Galériában

Zalaegerszeg - A falakon és az asztalokon egyaránt bőven akad látnivaló a Móricz Galériában. A 21 tagot számláló vonyarcvashegyi Balaton Art alkotóközösség "batyus" kiállításmegnyitóján járunk.

Magyar Hajnalka

A süteményekkel és egyéb finomságokkal teli asztal nem meglepetés, minden összejövetelük felér egy gasztronómiai továbbképzéssel - tudom meg Illés Major Juliannától, a vonyarcvashegyi művelődési ház és könyvtár vezetőjétől, aki ugyancsak tagja a csapatnak. Összeszokott baráti társaságról van ugyanis szó, amelynek tagjai az együttlétben, tereferében és közös falatozásban épp úgy örömüket lelik, mint az elmélyült alkotásban.

- Az egyesület 1999-ben alakult meg Major Lajos ötlete nyomán, aki hat évig az elnöki teendőket is ellátta - folytatja Illés Major Julianna. - Aztán érkezett közénk egy nagyon agilis tag, Börner Csák Ildikó, aki immár hetedik éve végzi e munkát.

- Németországból jöttem haza, 15 éve élek Vonyarcvashegyen - veszi át a szót Börner Ildikó, akit gyerekkora óta fogva tart az alkotás vágya, eredetileg porcelánfestő szeretett volna lenni. Mint meséli, ő alföldi születésű, férje pedig magas hegyek között élt, így egyeztek ki a Balaton-parti lankákban. Ahol Ildikó hamarosan rokonlelkekre lelt.

- Kéthetente szombaton tartunk alkotónapot a művelődési házban, ahova mindenki magával hozza a szükséges eszközöket, festéket, vásznat, s zajlik a közös munka. A festészet, a szobrászat, a grafika és a textil egyaránt megtalálható a kör palettáján, ki miben leli örömét, avval foglalkozik.

A Balaton Art Alkotóközösség tagjai közül számosan nem csak műveikkel képviseltették magukat a kiállítás megnyitóján. Fotó: Katona Tibor

Eredetileg még költő szakosztálya is volt az egyesületnek, ám a költők és a festők munkálkodásának eltérő zajszintje éket vert a szimbiózisba. Ám nem múlt el nyomtalanul a lírai ráhatás, hiszen a megnyitón több egyesületi tag is szavalt környékbeli poéták verseikből.

- A tagjaink egyszerű háziasszonyok, dolgos emberek, fiatalok, középkorúak, nyugdíjasok - folytatja Börner Csák Ildikó. - Sok segítséget kapunk a művelődési háztól, kiállítási lehetőséget teremtenek, a szakmai fejlődésünket szolgáló szakköri foglalkozásokat szerveznek, s Julika kapcsolatai révén külföldön is több alkalommal volt már tárlatunk.

Szlovákiában, Ausztriában, Szerbiában egyaránt bemutatkoztak már, de a környékbeli települések, Gyenesdiás, Hévíz ugyancsak vendégül látta már műveiket. Az alkotóközösség szájhagyomány útján bővül, a kör jó híre folyamatosan hozza az új tagokat.

A szombati alkotónapok nemcsak munkával telnek, a közösen összeállított terített asztal mellett állandó vendég a jókedv. Összejöveteleik jobbára az őszi-téli időszakra esnek, hiszen üdülőfaluról lévén szó, a szezon a vendégfogadásról szól. Ám amint elköszönnek a nyaralók, a kör újraéled.

Azért a nyár sem teljesen eseménytelen, szerény önkormányzati támogatásukból minden évben alkotó hétvégét szerveznek. Korábban Vörsre jártak, tavaly a Reziben vettek részt ötnapos alkotótáborban, s idén is oda térnek vissza.

Illés Major Julianna elárulja még, hogy az egyesület lelkes vezetője ellenszolgáltatás nékül látja el feladatkörét, amihez hozzátartozik a külső kapcsolatok gyarapítása is. A Balaton Art Egyesület együttműködési megállapodást írt alá két testvértelepüléssel is. Jelesül a vajdasági Erzsébetlak és az erdélyi Homoródszentmárton művészeti egyesületeivel. A kapcsolat közös kiállításokban, vendégtárlatokban bontakozik ki. Sőt, augusztusra erzsébetlaki látogatást terveznek, ahol nagy számú magyarság él. A cél, hogy a testvértelepülési kötődés az önkormányzatokon túl a civil emberek barátságában teljesedhessen ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!