Kultúra

2012.12.14. 16:13

Ritkán látható kincseket mutattak be a lendvai várban

Lendva - A történelmi magyar város első írásos említése 820. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a szintén jubiláló, a fennállása negyvenedik évfordulóját ünneplő Galéria-Múzeum földszintjét. A tárlat a Lendvai kincsek és sorsok címet viseli.

Gyuricza Ferenc

A kiállítás fő rendezési elvéről Kepéné Bihar Mária elmondta, arra törekedtek, hogy a város jeles korszakai vegyék időrendi sorba. Ehhez sikerült olyan kincseket - köztük a Bánffy- és Hadik-helyhet, illetve ereklyetartókat - is összegyűjteni, amelyek egy részre magángyűjteményekben van, így aztán a nagyközönség csak ritkán láthatja őket. A lendvai tárlat nem csupán emiatt különleges, hanem annak okán is, hogy élethű, az adott korra jellemző történelmi jelmezbe öltöztetett figurák is segítetik megidézni a régmúltat. A kiállítás harmadik része pedig tablókból áll össze, melyeken a város története, illetve a hozzá kötődő neves személyiségek életrajza olvasható.

Gerics Ferenc a tárlat egyik legértékesebb tárgyát, a Hadik-kelyhet nézi

A lendvai kettős jubileum kapcsán a napokban több hasonló rendezvényre is sor került, így külön ünnepelték a Galéria-Múzeum fennállásának negyvenedik évfordulóját, ahol az alapító igazgató, az azóta Munkácsy-díjjal kitüntetett Király Ferenc szobrászművész, valamint utódja, az azóta már szintén nyugállományba vonult Gerics Ferenc is átvehette az erre az alkalomra alapított Zala György emlékplakettet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!