Kultúra

2012.08.11. 14:47

Megbecsült katonadalok csendültek

Zalaapáti - Katonadaloktól volt hangos szombaton délután Zalaapáti főtere, a nótákat nem csak a zenekarok, együttesek játszották, hanem a közönség is énekelte.

Sámel József

Harmadik alkalommal rendezték meg a településen a kedvelt programot, mely a világháborús emlékműnél koszorúzással kezdődött. A történelem viharaira, s a háborúban elhunyt férjére a községben élő Márkus Györgyné emlékezett. Ezután kezdődött a zenei rendezvény, melynek nyitányaként Vincze Tibor polgármester mondott köszöntőt. Hangsúlyozta: fontos, hogy a hagyományainkat őrizzük, ebben pedig beletartoznak a katonadalok is, melyek szorosan kötődnek a történelmünkhöz. Reményét fejezte ki, hogy a fesztivál tovább folytatódik a jövőben.

Hasonlóképpen fogalmazott a Zalaapátiból elszármazott Nagy Lajos mérnök alezredes, a székesfehérvári Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató ezred parancsnok helyettese. Felidézte a katonadalok történelmét, eredetét, s szólt azok jelentős szerepéről. Kiemelte: a katonadalok az 1700-a évektől eredeztethetők Magyarországon. S bár gyakran háborúkhoz kötődtek a nóták, s számtalan feldolgozásuk létezett, létezik, azok kedveltek a közönség körében. Hozzátette: fontos, hogy megbecsüljük a katonadalokat. Bemutatta a Magyar Honvédség Székesfehérvári Helyőrségi Katonazenekarát, mely ezután műsort adott.

A csapaton kívül felléptek népdalkörök, előadók, majd a Zalaapáti Harmonika Zenekar és a Rozmaring Népdalkör adott közös műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!