Kultúra

2012.08.01. 15:08

Hét boszival egy színen Székely Szilveszter

Zalaegerszeg - Székely Szilveszter a Hét boszorka van című koncertelőadásban Básti Julival adott elő duettet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, bár a kustánszegi fiatalember nem a hangjával, hanem a tánctudásával került fel a deszkákra.

Magyar Hajnalka

Székely Szilveszter számol be fenti élményéről, ami igazán nem volt mindennapi, hiszen Básti Juli boszorka-művésznőhöz csatlakozott még Botos Éva, Falusi Mariann, Horgas Eszter, Polyák Lilla, Radics Gigi és Tompos Kátya. A hét daloló boszorka produkcióját hét zenész és hét táncos egészítette ki.

- Az est koreográfiáját Bozsik Yvette készítette, márpedig ő soha nem háttértáncosként kezel bennünket, méltó szerep jut a mozgásnak is a színpadon - meséli Szilveszter, hozzátéve, a produkció ősszel valószínűleg bekerül a Centrál Színház repertoárjába.

Székely Szilveszter, akinek táncos pályafutását évek óta nyomon követi lapunk, továbbra is Bozsik Yvette társulatának állandó meghívott tagja. Mindössze ketten mondhatják el ezt magukról.

- Egyre jobb szerepeket kapok, például Az ezeregyéjszaka virágai című darabban, amivel mindkét jelentős hazai táncművészeti fórumon, a győri, valamint a veszprémi fesztiválon is fellépett a társulat. Veszprémben a közönségdíjat is elnyertük, ami igazán nagy szó.

A nyár talán legnagyobb sikere mégsem a színpadhoz kötődik: dicsérettel, csupa ötössel államvizsgázott ugyanis júniusban a Magyar Táncművészeti Főiskolán, ráadásul állandó fellépések, tehát munka mellett. Szakdolgozata szintén érdeklődést keltett.

- A témám: a klasszikus balett oktatása versenytáncosok részére. Ez alapvetően persze nem újdonság, eddig mégsem akadt vállalkozó, aki papírra vetette volna az összefüggéseket, tapasztalatokat. A tánc testről testre, vagy szájról szájra terjed, e területen hiányos az írásbeliség, a szakdolgozatomhoz is alig találtam szakirodalmat. Pedig a táncnak is megvan a maga tudománya, nem elégedhetünk meg annyival, hogy a balettos alapok jól jönnek a versenytánchoz, be is kell azt bizonyítani - magyarázza nagy lelkesedéssel.

Igazán testhezálló témát választott, hiszen Zalaegerszegen ő maga is társastánccal kezdte a Helikonban, majd balettel folytatta a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában, tehát saját megfigyeléseiből meríthetett. Dolgozata lényegét előadta a III. Nemzetközi Tánctudományi Konferencián, s hamarosan a Tánctudományi Közlemények szakmai folyóirat is közli tanulmányát.

- A jövő, hogy a módszertant is kidolgozzam az elvekhez... - tör ki belőle a táncpedagógus, akinek távolabbi tervei között a doktori iskola elvégzése is szerepel.


A színpadot sem hanyagolja el

Székely Szilveszter Szerepel a Cabaret című előadásban, a Bál, avagy a táncos mulatság című felújított produkcióban a Nemzeti Táncszínházban, valamint a Pöttyös Panni az iskolában című gyerekdarabban. Szeptember közepén Gyergyószentmiklósra utazik vendégszereplésre a társulattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!