Kultúra

2012.05.31. 02:26

Művészi sokszínűség a Virágzás Napjain

Őriszentpéter - Idén is művészi sokszínűség jellemezte a Virágzás Napjai elnevezésű tavaszi kulturális fesztivált. A mintegy húszéves múltú pünkösdi programsorozat idén komoly anyagi nehézségekkel küzdött, a fellépők többsége barátságból vállalta a szereplést.

Gyuricza Ferenc

Mindennek oka, hogy a fesztivált szervező Őri Alapítvány idén pályázati lehetőségek hiányában nem tudta előteremteni a program biztonságos lebonyolításához szükséges összeget. A főszervező Sülyi Péter az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: bár van benyújtott kérelmük a Nemzeti Kulturális Alaphoz, annak elbírálása még nem történt meg. A fesztivált elhalasztani nem lehetett, hisz a Virágzás Napjai összeforrtak a pünkösdi ünneppel. A szervezők a színvonalból sem akartak engedni, így olyan produkciókat hoztak az ország nyugati szegletébe, amelyek közreműködői önként, barátságból álltak a fesztivál mellé. A Virágzás Napjai idei programsorozatának húzóneveit így többek közt a Kelemen Kvartett vonósnégyes, Tolcsvay László, Szirtes Edina Mókus, Müller Péter Sziámi és Takáts Eszter, illetve Huzella Júlia és Péter, továbbá a képzőművész Péreli Zsuzsa voltak. De további klasszikus, nép- és könnyűzenei koncertek, kiállítások, filmvetítések és színházi bemutatók színesítették a programot. Zalai szereplők is helyet kaptak a négynapos rendezvénysorozatban: fellépett a Kis Hétrét együttes, tanítványaival együtt szerepelt a népzenész Németh Ferenc, a fesztiválnyitó hangversenyt pedig a Samu Sándor karmester által dirigált Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar és Tóth László zongoraművész adta.

- Ahogy a közel húsz év alatt mindig az adott lehetőségek legjobbikát igyekeztünk kihozni a fesztiválból, most is ez a szándék vezetett bennünket - mondta Sülyi Péter. - A Virágzás Napjainak egyik fő vonzereje, hogy egyedi értékek születnek itt, az Őrség lankái között. Ha csak azt nézzük, hogy Péreli Zsuzsa eredeti falikárpitjainak elhelyezése a magyarföldi fatemplomban milyen kivételes találkozását adta a képzőművész eszmeiségének és a szakrális jellegű épület szellemének, azt mondhatjuk, hogy önmagában emiatt az egy esemény miatt érdemes volt megrendezni a fesztivált. Ugyanez mondható el az évről évre visszatérő fiatal zenészek koncertjeiről is, látjuk a tehetségük kibontakozását, tulajdonképpen a szemünk előtt válnak művésszé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!