Kultúra

2012.05.31. 05:12

Kastélymúzeum - Pálinkás Róbert igazgatóval az elmúlt évről

Keszthely - Eltüntették a hiányt, stabilizálták a kastélymúzeum pénzügyi helyzetét, pótoltak működési és egyéb engedélyeket, s pályáznak fejlesztésekre. Az intézmény igazgatója ekként foglalta össze az elmúlt év történéseit.

MTI

Közel egy esztendeje nem kis politikával is fűszerezett vihart kavart, hogy egyik napról a másikra leváltották a Helikon kastélymúzeum igazgatóját, dr. Czoma Lászlót. A helyére Keszthely alpolgármesterét, Pálinkás Róbertet nevezték ki július 2-tól.

-  A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. azt várta el, hogy gazdaságilag stabilizáljam a kastélyt, rendezzem a hiányosságokat, tegyem hatékonyabbá a működést, s dolgozzak ki tervet, mely elindíthatja az intézményt, hogy minimum a Balaton, de inkább a Nyugat-Dunántúl kulturális központja legyen - idézte a kezdeteket Pálinkás Róbert.

- Amikor munkába álltam, hetvenmillió forintos hiánnyal szembesültem. Az összeg fedezetlen szerződésekből, kötelezettség-vállalásokból adódott. Az azelőtti három évben elszenvedett vagyonvesztés ugyancsak hetvenmillióra rúgott. Vagyis mintegy 140 millió mínuszban volt a kassza...

 

- Amit a városban terjengő hírek szerint egy év alatt megduplázott a jelenlegi vezetés.

- A hír nem igaz. Óriási küzdelem és munka árán az MNV Zrt. 120 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott, vagyis sikerült elérnünk a teljes stabilitást, hiányunk nincs. Az összegből akut dolgok elvégzésére (például tetőszerkezet javítása) is jutott. Sőt, elkészült belőle egy kétmilliárdos pályázati tanulmány anyaga. El kell ismernem, vannak fizetési nehézségeink, ám ezek nem a fizetésképtelenségből, hanem a szezonalitásból adódnak. A mintegy 200 ezer látogató háromnegyede nyáron érkezik, s velük a bevétel jelentős része. Sorba tudjuk állítani a számláinkat. De amikor a kastélyt átvettem, nem tudtuk fizetni a béreket, a várostól kaptunk kölcsön 3 millió forintot, amit két hónapon belül vissza is fizettünk. Amúgy külső szakértők bevonásával megtörtént a teljes pénzügyi és strukturális átvilágítás, s a pletykákkal ellentétben nem 30, hanem 4,3 millió forintba kerültek a tanulmányok.

-  Átvilágítják a kastély korábbi működését is, csak éppen rendőrségi berkekben. Hol tart az ügy?

-  Gyakran mondják, ez a Pálinkás kontra Czoma per. De erről szó sincs. A Helikon kastélymúzeum tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, számviteli és munkaügyi szabálytalanságok miatt. Míg az eljárás tart, nem szeretnék többet mondani. Még annyi: az MNV Zrt. kilátásba helyezett egy polgári kártérítési pert is.

-  Elcsitultak már a kezdeti indulatok a kastélyban?

- Igen, egy hónap alatt. Főként a múzeumi szakma támadott, mondván: politikus mit keres az igazgatói székben. Miután az általam ígért szakmai team megkezdte a munkát, megnyugodtak a kedélyek. Tény: szükség volt a rendezésre, ahogy a nyitásra is a város felé. A keszthelyiek részéről nagyon pozitívak a visszajelzések. A kastély már nem állam az államban, hanem a város része. Ma már becsalogatjuk az embereket a parkba, vége a "Fűre lépni tilos!" korszaknak.

- S a dolgozók? Jelentős leépítés is csökkenthette a kiadásokat  de milyen a hangulat a kastélyban?

- Egy éve 174 fő volt a létszám, a dolgozók harmada határozott idejű szerződéssel rendelkezett. Amikor ezek lejártak, nem hosszabbítottam meg őket. Az átvilágítás során kiderült: fix létszámként 100-110 fő elég, de a szezonra természetesen kell a kiegészítés, a nyárra 25-30 főt veszünk fel. A hangulat reményeim szerint jó. Nem árulok zsákbamacskát, az összdolgozói értekezleten mindenről beszámolok.

- Januárban zárva volt a ház. Takarékosságból?

- A szóban forgó időszakban hosszú évek óta néhány száz látogató érkezik, a rezsi, a dolgozók bére jóval több, mint a bevétel. Az MNV Zrt-vel egyeztetve hoztuk döntöttünk, és dolgoztuk ki a nyitvatartási koncepciót. Amúgy külföldön is gyakorlat, hogy a híres, világörökséges múzeumok a szezonon kívül zárva tartanak.

- Kettőszázezer látogatót várnak idén. Elérik?

-  Bízom benne. Egyelőre jól alakulnak a számok. Régi hiányosságot pótolva bevezettük a bankkártyás fizetést, az internetes jegyelőrendelést, s indul a SZÉP-kártya elfogadása is. A kiállítások mellé számos színvonalas, kuriózumot jelentő programot szervezünk, igazodva az igényekhez, a vendégek szokásaihoz.

-  Ha már a programoknál tartunk, a városban azt is beszélik, hogy a kastély e tekintetben eltűnt a palettáról.

-  Ezt a felvetést egyszerűen nem értem. A kastély szerintem inkább kezdi betölteni a szerepet, amit korábba is kellett volna. Tavaly már a múzeumok éjszakáján megmutatkozott a nyitás, az előző évi 1500 helyett 3800 látogatónk volt. A hosszú hétvégék programjai, a Helikon, a majális, kiállítások után következik a város napja, számos különlegességgel, majd újra a múzeumok éjszakája. Megnyitjuk a pálmaházat, csodálatos hibiszkusz kiállítással, s a hely később - ha nyerünk a pályázaton - lepkeházzá alakul. Nyáron Helikoni éjszakák címmel minden egyes nap lesz program. A Vadászati és Hintó Múzeumban, és a kastélyban esti, éjszakai tárlatlátogatás várja a vendégeket, s indul a nyári színház is, az eddiginél jóval több előadással, darabbal. Kezdődik a Kastélybulvár programunk is, mely a Festeticsek történeteit mutatja be. És nem maradnak el a Mozart-napok sem. Augusztusban bor- és gasztronómiai fesztivál, szeptemberben trófeamustra nyújt időtöltést.

-  A fejlesztési terveket még csak érintettük...

- Pályázunk. A legnagyobb falat a Turisztikai attrakciók fejlesztése, 2,1 milliárd forintos összeggel. A kastély részleges felújítása, játszótér kialakítása mellett szeretnénk renoválni az Amazon épületét, s kialakítani egy Festetics kiállítóhelyet. Ez nagy hiánya a kastélynak. A hercegi család évszázadokon át itt élt, s tulajdonképpen nincs egy tárlat, ami bemutatná őket, a tevékenységüket. A tervek szerint a jelenlegi igazgatói szoba és titkársági helyiség ad majd helyet e kiállításnak. A vezetésnek egyébként sem a kastély közepén van a helye.

-  És önnek? Elvégre hamarosan lejár a vállalt egy év.

- A vállalásaimat teljesítettem. Sok minden megvalósult, s minden ígért folyamatot elindítottunk a kollégáimmal. A várossal jó, hatékony a kapcsolat. A végzett munkáról egyeztettem az MNV Zrt-vel. Úgy néz ki, hogy maradok kastélyigazgató. Azt, hogy meddig, nem tudom, a kinevezésem határozatlan időre szól.

Kastély, park, programok

A Keszthely jelképének tartott   Helikon kastélymúzeum az ország egyik leglátogatottabb intézménye, évente mintegy 200 ezer vendéggel. Látnivaló akad bőven: az épületben megtekinthető állandó kiállítások mellett a parkban álló hintómúzeum, illetve a kastély szomszédságában lévő vadászati múzeum is igazi kuriózum. Az angolparkban tett séta szintén nagy élményt jelent, csakúgy, mint az itteni programok, melyekből az elkövetkezendő hónapokban  jelentős lesz a kínálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!