Kultúra

2012.04.04. 16:51

Új darab a Hevesiben - Kollégium, lázadás, szerelem: diáksorsok

Háy János Völgyhíd című színművével folytatódik a Hevesi Sándor Színház Tantermi deszka elnevezésű programsorozata. A bemutató pénteken 13 órakor kezdődik.

Péter Gyöngyi

Az egerszegi színház fontosnak tartja a kortárs színműveket, így természetesen a diákoknak szóló Tantermi deszka című sorozatból sem hiányozhatnak a jelenkori drámák, melyek kimondottan  rólunk, nekünk szólnak, említette a választás egyik okát Madák Zsuzsanna, a teátrum dramaturgja az előadással egybekötött beavató színházi program vezetője, a produkció rendezője.

 Háy János műve kifejezetten kamaszokról szól. A történet egy kollégiumban játszódik, ahol minden megesik, ami egy diákszálló kamasz lakóival előfordulhat  folytatta Madák Zsuzsanna.  A mű identitásproblémákra reflektál. A serdülők már szeretnének elszakadni a szülőktől, de még erős a kötődés, nekik is szeretnének megfelelni, ugyanakkor  persze a társaiknak is. Keresik a helyüket, dominanciaharcok is jellemzik ezt az időszakot. Megjelenik életükben a szerelem, azt is próbálgatják, tanulják, miként  kell viselkedni egy kapcsolatban. Egészen más az első, a diákszerelem, mint amikor felnőttként éli át az ember ezeket az érzéseket.  Ráadásul, bár a darabban konkrétan nem esik szó róla, de komoly terhet jelent a pályaválasztás is... A Quo vadis,  mely többször elhangzik a műben, igazából az ő kérdésük,  ők keresik a választ arra, merre tartanak,  mit kezdjenek magukkal...

A főszereplő Péter, aki üzletember édesapjával és háztartásbeli édesanyjával Badacsonytomajon él, ám tanév közben Veszprémben, kollégiumban lakik. Jól tanul, nyaranta dolgozik, nem mindig ért egyet lázadó barátjával és persze szerelmes...

A Völgyhíd című előadás figuráit  Zsíros Viktor, Barsi Márton, Ecsedi Csenge Berta, Katona Kornél, Lőrincz Nikol, Magyar Cecília, Bellus Attila, valamint  Misurák Tünde keltik életre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!