Kultúra

2012.03.26. 18:55

Ca Mau - Egy hajótörés porcelánjai Budapesten, majd Zalában is

Egy 18. században, Vietnám partjainál elsüllyedt dzsunkáról származó kínai porcelánokat, köztük valódi különlegességeket mutat be a Ca Mau - Egy hajótörés porcelánjai című kiállítás. A budapesti WestEnd City Centerben április 12-én nyíló tárlat Zelnik István gyűjteményéből válogat. A 2 millió euró biztosítási értékű anyag még ebben az évben hazai és nemzetközi körútra indul, a tervek szerint Zalakaroson is megtekinthetik az érdeklődők.

MTI

Csaknem háromszáz évig feküdtek a hullámsírban azok az elsősorban európai vevőknek szánt porcelántárgyak, amelyeket 1725 és 1732 között szállított az akkor holland kézben lévő Batáviába (ma Dzsakarta) egy egzotikus árukkal megrakott kínai kereskedőhajó - idézte fel a kiállítás hétfői sajtótájékoztatóján Zelnik István műgyűjtő.

A Zelnik István Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum alapítója hozzátette: a fedélzeten kiütött tűz miatt a dzsunka elsüllyedt a dél-vietnami Ca Mau-foknál, és csak 1998-ban talált rá egy helyi halász. Ezt követően egy régészcsoport hozta felszínre a 130 ezer darabos rakományt, amelyben a porcelánok és kerámiák mellett a legénység
személyes tárgyait is megtalálták. A tudományos feldolgozást követően a leletek egy része a Hanoi Történeti Múzeumba került, a többit pedig két árverésen értékesítette Vietnám.
   
Mint Zelnik István elmondta, mára ő rendelkezik a hajóroncsból származó legteljesebb és legnagyobb magánkollekcióval. A gyűjtemény legértékesebb részét (mintegy 450 darabot) a közelmúltban tudományosan is feldolgozták, két kötetben publikálták, áprilistól pedig vándorkiállításon mutatják be a hazai és külföldi közönségnek - jelentette be.

 Buslig Szonjának, a tárlat kurátorának beszámolója szerint a kínai dzsunka rakományának szinte valamennyi tárgytípusa megjelenik a gyűjteményben az ecsettartóktól a kanalakon, ólommázas edényeken, füstölőkön, szeladonmázas tárgyakon át a bravúros technológiával gyártott, máz alatti kék festéssel készült vázákig és kis emberfigurákig.
   
Zelnik István kitért a vándorkiállítás installációjára is, amely elmondása szerint a víz alatti világot kívánja megidézni. A tárlattal egy tehetséges, fiatal kutató-, designer- és belsőépítész-csapat is bemutatkozik - hangsúlyozta.
   
Mint a műgyűjtő hozzáfűzte, a Ca Mau-porcelánokat minél szélesebb közönség számára kívánja bemutatni, ezért döntött egy forgalmas bevásárlóközpont mellett, ahol a csaknem két hónapos nyitva tartás alatt reményei szerint több tízezren tekinthetik meg a távol-keleti műkincseket, viszonylag alacsony jegyárakkal.
   
Prosits Attila, a WestEnd Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. ügyvezetője közölte: a tárlat a bevásárlóközpont emeleti részén, egy üzletek közötti helyiségben kap majd helyet június 8-ig.
   
Ezt követően a 2 millió euró biztosítási értékű anyag hazai és nemzetközi körútra indul: a tervek szerint először Zalakarosra, majd Krakkóba, Zágrábba, de szó van párizsi, monacói, szentpétervári, dubaji és abu-dzabi állomásról is.
   
Zelnik István az MTI-nek elmondta, rövidesen megindul a gyűjteményében található burmai arany- és ezüsttárgyak tudományos feldolgozása, a 300-400 darabos kollekcióból ezt követően szintén vándorkiállítás jön majd létre.
   
A műgyűjtő szót ejtett egy másik tervéről is: az általa alapított Magyar Indokína Társaság 2-3 hónapon belül a Délkelet-Ázsiai Aranymúzeumnak otthont adó Rausch-villa mellé további két Andrássy úti palotát kíván vásárolni, amelyekben két új múzeum jöhet létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!