Kultúra

2012.02.24. 07:29

Koszorúzással hajtottak főt a névadó előtt

Halis István író, várostörténész halálának 85. évfordulója alkalmából helyeztek el koszorút csütörtökön a róla elnevezett nagykanizsai könyvtárban található emléktáblánál.

Steyer Edina

Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója az ünnepségen elmondta: Halis István egész életét Nagykanizsának szentelte. Aktívan tevékenykedett a Múzeum és Könyvtár létrehozásában, első vezetője, s haláláig az intézmény gyűjteményének gondozója és támogatója volt. Írásaiban hűen ábrázolta a dél-zalai település korabeli történetét, de szépirodalmi munkásságában is Kanizsa és környéke, a táj és az itt élő emberek játszották a főszerepet. Tanácsosként, községbíróként és polgármester-helyettesként is sokat tett szülővárosáért.

- Amikor a városi könyvtár elnevezésével kapcsolatban ötleteket vártunk a lakosságtól, Halis Istvánt javasolták a legtöbben - árulta el Czupi Gyula. - Az elmúlt évtizedben, amióta intézményünk Halis nevét viseli, mindent elkövettünk azért, hogy méltók legyünk hozzá. Többek közt elérhetővé tettük azokat a munkáit is, melyek eddig csak különböző gyűjteményekben jelentek meg, s tavaly számos programot rendeztünk, melyek keretében őt és tevékenységét népszerűsítettük.Fotó: Steyer Eda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!