Kultúra

2012.01.26. 03:26

Avantgard örökség

A kölcsönös hatások körei címmel nyílik kiállítás a budapesti Kassák Múzeumban január 27-én.

Szente Ottó

A tárlat a zágrábi Marinko Sudac Gyűjtemény, a budapesti Kassák Múzeum és zágrábi Avantgárdkutató Intézet együttműködésének keretében jött létre, a MA és a Zenit, a régió két legjelentősebb avantgárd lapja 20-as évekbeli kapcsolatára és lapcseréjére fűzve fel a koncepcióját.

A rendezők célja az volt - áll a Kassák Múzeum tájékoztatójában -, hogy a szélesebb közönség és a szakma figyelmét felhívják a történeti avantgárd mellőzött örökségének magas művészeti teljesítményére, valamint azokra a még kellően nem ismert kötődésekre, melyeknek révén a radikális művészeti gyakorlat és a konstruktivizmus esztétikája sorsdöntő hatást fejtett ki a 20. század második felének művészetére.


A kiállításon látható műalkotások és dokumentumok teljes egészében a Marinko Sudac Gyűjtemény állományából kerültek ki, amely több mint 20 ezer - magánlevelektől videó- és filmalkotásokig terjedő - leltári tételt számlál.

A gyűjtemény nagyszámú magyar művész - többek között Bortnyik Sándor, Pálfalusi Attila, Pinczehelyi Sándor - munkáit is az állományába helyezte, s anyagai között megtalálhatók a Pécsi Műhely, a 100, a MA és a Munka című folyóiratok dokumentumai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!