Kultúra

2012.01.31. 17:39

Adott a zene és a ritmus: hat nemzet fiataljai egy projektben

Közös szenvedélyük a tánc és a mozgás. Nincs tolmács, de adott a zene, az ütem, a ritmus: egy marli újság számolt be e szavakkal egy nemzetközi projektről, melynek egerszegi résztvevői is voltak, vannak.

Péter Gyöngyi

A zalaegerszegi Keresztury ÁMK Alapfokú Művészeti Iskolájának modern- és társastánc tagozatos ifjai egy hetet töltöttek nemrégiben a zalai megyeszékhely testvérvárosának szomszédságában, vagyis a Marl mellett lévő Recklinghausenben. Bohár Tibor, Kolcsár Vanessza, Molnár Lilla, Pék Krisztina és Rituper Dorina, valamint kísérőjük, Bata Ildikó, a landorhegyi művészeti iskola intézményegység-vezetője egy európai uniós program, a Dance to go  Your Town elnevezésű nemzetközi táncprojekt résztvevőiként utaztak Németországba, ahol Zalaegerszeget - utazásukat az önkormányzat is segítette -, illetve egész Magyarországot képviselték. A nemzetközi projekt célja egy közös táncszínházi előadás létrejötte, melyet a távolabbi jövőben minden partneregyüttes országában bemutathatnak. 

- A németeken és rajtunk kívül még francia, finn, lengyel és angol csapatok részesei a programnak. Az első napok az ismerkedés jegyében teltek: először minden társaság saját stílusában ugyanarra a zenére készített koreográfiát. Gyakorlatilag mindenki más műfajjal érkezett, a hip-hoptól a breaken át a modern, kortárs táncig minden jelen volt - mesélte Bata Ildikó.


Hozzátette, később aztán természetesen együtt - vegyes csoportokban, illetve párokban is - dolgoztak, így jobbára az angol, olykor a német, leginkább pedig a tánc jelentette a közös nyelvet. Két francia szakember vezette a táncos workshopokat, ám a fiatalok drámajátékokon is részt vettek, a színházi műhelymunkát egy német rendező irányította. 

- Mindig más volt a feladat, de hagyták, hogy mindenki szabadon, kreatívan táncolhasson, viszont arra ügyeltek, hogy a koreográfiáknak legyen mondanivalójuk, szóljanak valamiről. Azokat a kis produkciókat, melyek megragadták őket, beépítették a vezetők a készülő előadásba - folytatta a beszámolót az intézményegység vezető. - Inspiráló volt a közeg, az, hogy a különböző stílusokat miként tudjuk egymáshoz csiszolni. Mindenki alkalmazkodott a másikhoz, végül remek dolgok születtek. Sokat tanultunk egymástól, nehéz volt a búcsú...

Reményeik szerint ezzel az egy héttel nem is ért véget az együttműködés.


A projekt menedzsere Astrid Nijhuis vélhetőleg még sokáig dolgozhat a programban. A folytatáshoz benyújtott pályázatról márciusban döntenek majd, s ha minden jól megy, augusztusban utazhatnak vissza a fiatalok Németországba, szeptember elején pedig megtarthatják a bemutatót is a marli teátrumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!