Kultúra

2011.12.04. 07:24

A csapból is a kalocsai hímzés folyt

Egy ez idáig ismeretlen dizájner, Kalmár István díszes kalocsai mintás overallt tervezett a Forma-1-es McLaren Mercedes csapatának a felhívására. Jenson Button és Lewis Hamilton a mogyoródi Magyar Nagydíjon már viselte a különleges anorákot, sőt Button a braziliai futamon is magára ölthette. A népművészet modern megfogalmazása nem újkeletű, hisz folk fashion néven több országban hódít. Mi fiatalokat, ruhatervezőt, népi iparművészt, táncost és egy népművészeti üzlet vezetőjét kérdeztük a magyar motívumok mai szerepéről.

Varga Andor



A folk fashion ötletét a kanizsai ruhatervező és egyetemi adjunktus Rákhely Zsófia is üdvözölte, mint elmondta: nem kell messze menni, a környező országokban virágzik a népszokásokból táplálkozó divat. Sőt a kreatív dizájnerek olykor pusztán a nemzetre jellemző rajzfilmfigurákból merítenek ihletet a terveik megvalósításához. A magyar tervezők számára kiugrási lehetőséget jelenthet a Gombold újra című pályázat, melyen évente megcsillogtathatják új ötleteiket. Eddig érintetlen terület a magyar népmese és Süsü a sárkány, melyek mentén számos, színes és érdekes ruhadarabot lehetne készíteni.

Videók a Gombold Újra pályázat versenyműveiről:




Benedek Bálint jegyzete

Egy héttel ezelőtt magyarok milliói egy emberként drukkoltak a televízió előtt a brit Jenson Button világbajnoknak, hogy dobogóra álljon. A rajt utáni első kanyart követően úgy tűnt, minden rendben lesz, hiszen a harmadik helyet foglalta el a kalocsai angolunk. Később veszített tempójából - előbb a csapattársa hagyta le, majd egy ferraris húzott el mellette. De a pilótánk nem adta fel, küzdött, mert ott voltunk vele, olykor együtt nyomtuk a gázt és a verseny végéhez közeledve visszaszereztük a bronzérmet. A brit-magyar együttműködés nagyon jól vizsgázott. Csak remélni tudjuk, hogy legközelebb már az első helyen és egy hazai sofőr anorákján láthatjuk ugyanezt a hímzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!