Kultúra

2011.10.30. 12:03

Kínában énekelt a mesterfodrászból lett énekesnő

Magyar népdalokat és Cserháti Zsuzsa slágereket énekelt Kínában a kanizsai jazz, pop-rock előadó, Gerócs Éva. A 43 éves, három gyermekes édesanya két hetet töltött a nagy fal tövében megtartott nemzetközi művésztelepen. A tartalmas kirándulás alkalmával a hölgy színes úti beszámolókkal örvendeztette meg ismerőseit.

Benedek Bálint


Gerócs Éva mindig szeretett a középpontban lenni, ezt édesanyja is megerősítette, hiszen szerinte előbb tudott énekelni, mint beszélni. Azonban életében sokáig mégsem a zene szeretete játszotta a főszerepet, ugyanis a fodrászat nagyon érdekelte, ezért előbb megtanulta a szakmát, sőt a mestervizsgát is letette. Hajvágás közben dúdolta a népszerű pop slágereket, imádta a svéd Abba dalait, s otthon még jobban kieresztette a hangját.

- Aztán 12 évvel ezelőtt egy hévízi szállodában álltam először a közönség elé - emlékezett vissza a kezdetekre Gerócs Éva. - Teljesen más érzés volt, mint egykor a kiságyból a családnak koncertezni, de már akkor tudtam, hogy a színpadot nekem találták ki.

S innentől kezdve Éva örömmel énekelt mindenkinek, lehettek ők szállóvendégek, bálozók, násznép tagjai vagy épp falunapi közönség.

- Mindennél fontosabb, hogy mosolygós embereket lássak, hiszen az ő örömük az enyémnél is fontosabb - folytatta Éva. - A repertoáromban az 1920-as klasszikus slágerektől a napjainkig különféle hangulatú könnyűzenei dalok szerepelnek. Magyar és angol nyelven is szívesen énekelek, de a kedvencem, Cserháti Zsuzsa.

 Az előbb említett jókedv miatt a kisrécsei Kendlimajor Művészeti Akadémián megtartott nemzetközi művészeti kurzusokon mindig szívesen látják. Egy ilyen alkalommal ismerte meg a német Dorothea Fleiss festőművészt, akinek köszönhetően Erdélyben, majd  Ausztriában is szórakoztatta az alkotók csapatát.

- Most pedig ugyancsak a német hölgyön keresztül Kínába hívtak meg, hogy a művészekkel együtt népszerűsítsük saját hazánk kultúráját - mesélte Éva. - Meglepett a felkérés, de megtisztelő volt, így természetesen velük tartottam.

A célpont a Pekingtől 300 kilométerre keletre fekvő Qinhuangdao városa volt, ahonnan kiváló kilátás nyílt a kínai nagy falra. Ebben a 3 millió főt számláló városban rendezték a művésztelepet, ahol európai festőket és szobrászokat láttak vendégül.

A jó hangulatról a dél-zalai, Gerócs Éva gondoskodott, aki többek között elénekelte a Most múlik pontosan és az A csitári hegyek alatt című népdalt, amit a kínaiak vastapssal jutalmaztak.
- Persze egy kukkot sem értettek belőle, így akár halandzsa nyelven is előadhattam volna, na persze nem tagadom, jólesett az elismerés - fűzte hozzá mosolyogva a kanizsai hölgy. - A táj és a kulturális sokszínűség olyannyira lenyűgözött, hogy a családomnak és az ismerősöknek naplót írtam az ott történtekről. Az élménybeszámolót humorral szőttem át, hisz rólam mindenki tudja milyen jó kedélyű vagyok.

Gerócs Évát a kínai utazás teljesen feltöltötte energiával és ezt a közönség is érezni fogja, mint elmondta: megújult erővel dolgozik tovább, számos terve van még, amiről egyelőre nem akart beszélni. Viszont szerencsésnek tartja magát, hiszen a 18 éves ikerlányai, Éva és Cintia valamint fia, a 20 éves Marcell is minden elképzelésében támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!