Kultúra

2011.10.18. 16:00

Egy kísérletező kémiatanár Nagykanizsán

Hétköznapi példákon keresztül lehet érthetővé és szerethetővé tenni a kémiát - vallja Varga Gábor, a nagykanizsai Zrínyi-Bolyai iskola szaktanára, aki a közelmúltban vehette át a Magyar Kémia Oktatásáért Díjat.

Sámel József

- Jólesett az elismerés, hiszen évente csak négy tanárt jutalmaznak ezzel a díjjal - kezdte Varga Gábor, akinek a kémia iránti elkötelezettsége már az általános iskolában kialakult. - Nyolcadikosként már pontosan tudtam, hogy a kémiával akarok majd foglalkozni, így nem is volt kérdés, hogy a Pécsi Vegyipari Technikumban folytatom a tanulmányaimat. Később a főiskola matematika-kémia szakát is elvégeztem, hogy taníthassam, átadhassam e két nehéz tudomány szépségét.

Varga Gábor a diploma megszerzése után először pár évig egy kis somogyi faluban, Csokonyavisontán tanított. A kanizsai Bolyai-iskolában 1982-től oktat.


- Tudom, hogy a kémia nem éppen a diákok szíve csücske, s valljuk be őszintén: a számítási feladatok, a kémiai egyenletek nem éppen könnyűek - ismerte el a kanizsai kémiatanár. - Éppen ezért próbálom érdekessé tenni az órákat, sok látványos kísérletet mutatok a gyerekeknek, illetve hétköznapi példákon keresztül próbálom elmagyarázni a vegyületek hatásait. Ha például azt mondom a srácoknak, hogy a minap leöntöttem kénsavval a köpenyemet, ami ennek következtében tönkre is ment, azt jobban megjegyzik, mint amikor azt olvassák a tankönyvben, hogy a kénsav elszenesíti a szerves anyagokat. Én egyébként már annak is örülök, ha a diákok a hétköznapi életben is használt vegyszerekről tudják, hogy milyen hatást váltanak ki. Például ne öntsék össze a sósavat a hypóval, mert abból roppant mérgező gázok szabadulnak fel. Amúgy manapság nehéz dolguk van a kémia szakos tanároknak, heti egy-két órában szinte lehetetlen csodákat tenni. Azt hiszem a kevés óraszám is oka annak, hogy drasztikusan csökkent az érdeklődés a természettudományos tantárgyak iránt. Hogy mást ne említsek: idén mindösszesen hatan jelentkeztek kémikusnak az egész országban.

Varga Gábor egyébként a fentiek ellenére sem pesszimista, mint mondta: az elmúlt évtizedek alatt akadt pár olyan diákja is, akikkel jelentős sikereket ért el.

- Szerencsére mindig van pár fiatal, akiket meg tudok fertőzni a kémia szeretetével, így 1995. óta minden évben volt tanítványom az országos kémia versenyeken - mondta büszként a kanizsai tanár, aki korábban már a Soros Alapítvány elismerését és a Curie Alapítvány díját is megkapta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!