Kultúra

2011.09.07. 14:49

Még szokatlan számára, ha írónőnek szólítják

Lentiben, a könyvesboltban találkoztunk Csondor Katával. Két meseregénye látott eddig napvilágot, ám hogy írónő lenne... A megszólítást még idegennek tartja.

Sinkovics Eta

Csondor Kata egyik könyve, a "Hupota hihetetlen kalandjai erdőn-mezőn" tavaly jelent meg, a másik, "A vízimalom meséi" pedig idén nyáron. Hupota a mesebeli traktor neve, amit, mint később megtudta, nem ő talált ki  hupp, hupp hangja alapján így nevezte el a köznyelv az egyik ismert kistraktort.

- Még mindig félénken veszem tudomásul, ha azt mondják rám, meseíró...  Nem így indult. Igaz, hogy a fiókom, meg a számítógépem tele volt különböző történetekkel, de az írást a hupota hozta ki belőlem.  Egy hatéves fiúcska itt az üzletben traktoros könyvet keresett. Hiába mutattunk neki leporellókat és különféle kiadványokat, egyik sem nyerte el a tetszését. Amikor hazamentem,  elhatároztam, írok neki egy könyvet... Így született meg Hupota, a több történetből álló és mégis összefüggő meseregény, amihez a férjem készített rajzokat. Sokan kérdezték, lehetne-e folytatása? A kisfiú már a negyedik részt olvassa, mi a kiadás előkészületeivel még a másodiknál tartunk - avatott a részletekbe Kata.

Már hajnalok hajnalán nekiáll írni, tele van, úgy tűnik, kifogyhatatlan történetekkel.


- Mindaz amit napközben körülöttem látok, hallok, megindít bennem egy filmet, s otthon muszáj papírra vetni a gondolataimat - utalt módszerére. Gyerekkora óta fogalkoztatja az írás, kedveli azfirodalmat, szereti a természetet, ma is állandó útitársa Fekete István valamelyik könyve. Kata iklódbördőcei születésű, Szekszárdon végezte a középiskolát. Férjével, fiával Szécsiszigeten él,  és a lenti könyvesboltban dolgozik. Szavait bánat szövi át, amikor arról beszél, hogy balesetben elveszítette másik gyermekét. S mint hozzáteszi, egy-két törés nehezítette még az életét, amelyek sokáig  visszavetették az írásban. Aztán mégis folytatta... 

No de hogy lett könyv a Hupotából? Úgy, hogy két kiadó meseírót keresett, s így jutott eszébe a már említett kisfiú családjának. A kiadó pedig azt mondta: adjunk a könyvnek lehetőséget, ha már az első olvasók tetszését  elnyerte... A vízimalom meséi pedig egy másik kiadó gondozásában jelent meg. Mindkettő ott a könyvesbolt polcán, s ez ugyancsak furcsa érzés a szerző számára  aki egyébként eladó az üzletben. Mosolyogva mondta, kolléganője hitelesebben árulja őket. Író-olvasó találkozón Lentiben és Zalaegerszegen került kapcsolatba a gyerekekkel, de ezen néhány   élményen túl ugyancsak szívesen idézte egy szombathelyi óvónő véleményét, aki dicsérte Hupota kalandjainak fogadtatását az ovisok körében.

- Mindig meghatódom, ha meseírónak mondanak. Talán nem is a könyveken, hanem a gyerekeken múlik, hogy lassan elfogadom ezt a megszólítást. Ha ők szívesen olvassák, hallgatják a történeteimet... 

Falujában, Szécsiszigeten felkérték, tartson meseórákat. Örömmel teszi. Elárulta, bízik benne, a következő Hupota könyve már karácsonyra megjelenik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!