Kultúra

2011.09.26. 09:06

Csak Rómeóval és Júliával...

Ezúttal egy Shakespeare-dráma kapcsán is a kulisszák mögé tekinthetnek a diákok: a minap tartották a Tantermi deszka elnevezésű beavató program újabb bemutatóját a Hevesi Sándor Színházban.

Péter Gyöngyi


Jó hangulatú játékra invitálják ebben a szezonban is a diákokat a Hevesi Sándor Színház alkotói. A Tantermi deszka Színdaraboló elnevezésű iskolaszínházi foglalkozás keretében most már Shakespeare drámáján, illetve annak adaptációján keresztül is ismerkedhetnek színházzal, játékmóddal, jelmez-, kellék-, díszlet- és zenehasználattal, alkotófolyamattal.

A Csak Rómeó és Júlia... című előadással egybekötött beavató programmal először az egerszegi Csány-középiskola ifjai találkozhattak, a bemutató múlt héten csütörtökön volt.

- A Rómeó és Júlia talán a világirodalom legismertebb drámája, ráadásul a fiatalok körében is népszerű ez a tragédia. Ez nem véletlen, hiszen a történet róluk szól, s a szere- lemről, mely örök - indokolta a választást Madák Zsuzsanna programvezető, a teátrum dramaturgja, aki egyik szereplője és Sztarenki Pál mellett rendezője is a kétszereplős előadásnak, mely remek alkalmat kínál arra, hogy az ifjakkal együtt megvitassák a történetmesélés módjait, illetve az egy-egy színpadi mű kapcsán felmerülő dramaturgiai megoldások lehetőségeit. Ehhez összehasonlításképpen olvasmány-, film- és korábbi színházi élményeiket is segítségül hívhatják a fiatalok.

A produkció másik szereplője Barsi Márton, játékmesterként pedig Vass János Pál vezényli végig a foglalkozást.

- A diákok rendkívül fogékonyak a játékra és ezúttal az előadás során is kapnak szereplési lehetőséget, feladatot - árulta el Madák Zsuzsanna. Hozzátette, az első előadás alkalmával is nagyon jót játszottak együtt. A produkció persze mindig más, hiszen mindig mások a nézők, így másként alakulhat a közös játék is.

- A gyerekek egyébként mindig jók, nekünk kell hozzájuk kulcsot találnunk, nekünk kell elég jónak lennünk. A program rövid felvezetéssel kezdődik, ezt követi az 50 perces előadás, majd maga a beavató foglalkozás. Legközelebb október 10-én Sárvárra viszi apró díszletét a kis csapat. Az egyelőre egyeztetés alatt áll, mikor hova látogatnak majd még az évad során a Tentermi deszka alkotói.

■ Az angol drámaíró, költő, színész 1564- ben született ■ A Veronában játszódó történet, a Rómeó és Júlia Shakespeare egyik legismertebb tragédiája

■ A színmű 1591 és 1595 között születhetett. Az első előadás pontos dátuma is ismeretlen

■ A mű már Shakespeare életében a legnépszerűbb színdarabjainak egyike volt, a Hamlettel együtt azóta is a legtöbbet játszott műve

■ A színdarab első magyarországi bemutatója 1793 márciusában, Budán volt. Szomorújátékként adták elő, és kissé változtattak a végkifejleten

■ A Rómeó és Júlia nagy valószínűséggel minden idők legtöbbször filmre vitt színdarabja, először 1929-ben szerepelt hangosfilmként a történet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!