Kultúra

2011.08.01. 06:06

Vörösborok, fehér éjszakák (képgalériával)

A budapesti Centrál Színház egy újabb úttörő vállalkozással indította el a Helikon Kastélymúzeum parkjában az immár tizenkettedik alkalommal sorra került Keszthelyi Nyári Játékok műsorát.

zaol.hu

A brit irodalom jeles szerzőjeként ismert Stephen Sondheim, Egy nyári éj mosolya című darabjának bemutatója angol-magyar koprodukcióként jött létre, az ugyancsak világhírű Trevor Nunn rendezésében, a londoni West End-en és a New York-i Broadway-n látható előadással megegyező módon.

Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója elnyerte Törőcsik Mari igenjét a hajdani kurtizán, Madame Armfeldt szerepére.

- A korom miatt alaposan át kellett gondolnom, hogy szabad-e nekem még ilyesmire vállalkozni - így a premier előtt a kétszeres Kossuth-díjas Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze. - Puskás Tamás mellettem való kitartása végül meggyőzött, s így én, mint egy hiú gazember , belementem. Hiszen egy rendkívül híres szerző nagy sikerű darabjáról van szó, világsztárok játszották ezeket a szerepeket. Puskás Tamás bizalma is jólesett, benne én is tökéletesen megbízom...

Madame Armfeld lányát, a viharos életű gyönyörű színésznőt Nagy-Kálózy Eszter alakítja, a nagymama gondviselésére bízott apa nélküli kislánya, Friderika megszemélyesítőjeként az ifjú felfedezett megasztáros Patai Annára esett a választás, a szerelmi háromszögekbe kerülő Egerman ügyvédet Gergely Róbert játssza.

A zenekari árokból lágy muzsika, a színpadról ének száll, táncok suhogása nyomán sejlik fel a 19. századi Svédország társasági élete. Csendesen, lassan elevenedik meg a történet a színpadon, ami akár idelenn, a nézők közt is játszódhatna. A cselekmény csupa hús-vér, mélyen emberi elemből épül. Legyen az rend vagy kuszaság, jó vagy rossz, erkölcs vagy ledérség. A jellemek kibontakozásával megmutatkozik, hogy mit jelent, mit ér a bölcsesség, a szeretet, önmagunk vállalása, a beismerés, az egymás feletti ítélkezés.

A mese magas fokon kínálja a zenés színház élményvilágát, a nézőknek talán minden érzékszervét képes megérinteni. Az opera-musical darab szerepei zenei szempontból magasra teszik a lécet, ám erre tökéletes szereposztás a válasz.

Az előadás sikerre ítéltetett, s ehhez jelentősen hozzájárult a szolgálólányt megformáló musical énekes Balogh Anna, a fanyar humorral megáldott Charlotte grófné szerepében Kovács Patrícia, a tekintélyes Egerman úr túlzott erkölcsi igényű 19 éves feleségét megjelenítő Ágoston Katalin és a labilis idegzetű, a mostohaanyjába titkon szerelmes ifjú Egermant alakító Szemenyei János.

A nagy szerelmi kergetőzés Szent Iván éjjelén Madame Armfeld kastélyában a fehér éjszakától és a vörösbortól megmámorosodott vendégség körében zajlik, a fejlemények során aztán mindenről lehull a lepel...



Pletykafészek
Az augusztus 14-ig tartó nyári évad elôadásai csütörtök estétôl immár a Pletykafészek címû bohózattal folytatódnak. Neil Simon amerikai szerzô szatírikus vígjátéka összesen nyolc estén kínál majd szórakozást. A bonyodalmak négy házaspár körül forognak, akiket Nagy-Kálózy Eszter, Simon Kornél, Liptai Claudia, Rudolf Péter, Básti Juli, Scherer Péter, Bertalan Ági és Smied Zoltán kelt életre.

Centrál Színház

Centrál Színház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!