Kultúra

2011.08.16. 11:00

Véget ért a Keszt-Klassz

Sikeresen debütált a városban a Sass Sylvia nevével fémjelzett, nemzetközi Keszhely-Klassz Fesztivál és Mesterkurzus. A programnak világhírű és a nyomaikba készülő fiatal énekesek voltak a szereplői.

Horányi Árpád

Sass Sylvia és növendékei közt mindig szoros kapcsolat alakul ki, ennek a barátságnak élvezője Eric Herrero tenorista is.

- Növendékeim az én családom, s nem engedem el a kezüket azután sem, amikor egy mesterkurzus véget ér - folytatta a művésznő. - Erickel egy egészen különös kapcsolatom van, amikor ő premiert énekel Brazíliában, előtte küld pár soros üzenetet, s minden felvonás után váltunk pár szót telefonon. Én olyankor fent vagyok egész éjjel, amíg ő le nem jön a színpadról.

Eric Herrero pályája a Brazíliában rendezett Maria Callas énekversennyel kezdődött.

- Sass Sylvia volt a zsűri elnöke - így a tenorista. - Megnyertem az énekversenyt, ezután rész vettem a művésznő mesterkurzusán. A versenynek így kétszeres nyertese vagyok: az első díj és a Sass Sylviával való megismerkedés.

Karakteres, kivételes tehetségű művészek gyakran élik meg a neves pályatársakhoz való hasonlítást. Sass Sylvia erről már többször elmondta a nyilvánosságnak, hogy Maria Callas utódjaként való említését sokáig milyen nyomasztóan élte meg. Az összehasonlítást ma már az igényességet és az önkritikát tekintve, valamint a méltó interpretálásra való törekvést illetően felvállalja. Eric Herreróra már ráragasztották , hogy ő a fiatal operaénekes generáció Placido Domingója.

- Óriási felelősséget jelent az nekem, hogy őhozzá hasonlítanak - így Herrero. - Fantasztikus ereje van, s amellett, hogy különleges énektehetségű, nagyszerű színész. Én azt próbálom most tanulni Sass Sylviától, amit Domingo művel. A közönség a karaktert szereti, ehhez együtt kell lenni az énekesi és a színészi képességnek. Amikor én elkezdek egy szereppel foglalkozni, Placido Domingo példája van előttem.

- Eric természetesen nem utánozva teszi ezt, hanem a szerep megformálása oldaláról nézi a példaképét, s adja hozzá ehhez az ő saját képességeit - fűzte tanítványa szavaihoz Sass Sylvia, majd beszélt arról, hogy egy rövid kurzuson mit is tud ő átadni.

- Ez egy kitekintés abból a rendszeres munkából, amit a növendékek az állandó énektanárukkal végeznek - mondta. - Nem a világot váltjuk meg ilyenkor, de tudok új utakat mutatni, kis technikai tanácsokat adni, érzékeltetni, hogy mennyire komplex dolog az éneklés. A muzikalitás azt jelenti, hogy valamit zeneileg megformálni éppen olyan fontos, mint megtalálni hozzá azt a színt, amiben él a karakter, hogy őszinte legyen az interpretálás.

Eric Herrero a fesztiválzárás előestéjén adott koncertet a Balaton Színházban, szerepeiben való tallózáson túl énekelt a Bánk bánból: a Hazám hazám kezdetű áriát hallhatta tőle magyar nyelven a közönség arról a színpadról, amelyen minden évben emlékeznek Simándy Józsefre. A I. Keszthely-Klassz Fesztivál és Mesterkurzus a növendékek hangversenyével zárult a Fő téri templomban.

- Úgy érzem, sikerült bebizonyítani, hogy a komolyzene populáris műfaj - mondta a fesztiválvezető Bálint NatáLia. - A programban folyamatosan 9 estén, 4 különböző helyszínen felváltva rendezett koncerteken megmutatkozott érdeklődés jelzi ezt. Magas minőségben mindent meg lehet kedveltetni, s ennek ez volt a célja. Rendezést tekintve tanuló ciklus zajlott, benne a Goldmark Károly Művelődési Központtal, mint nagyszerű technikai lebonyolító partnerrel.

A folytatás lehetőségéről a következőket mondta az ötletgazda:

- Ebben nem én döntök, de úgy érzem, hogy a közönség már kimondta az igent. A kereteken el lehet gondolkodni, merültek fel új ötletek, ez a szereplői oldalról is jó biztatás, elismerés.

- Sass Sylvia kurzusán már részt vett a Grazban tanuló Peidl Katalin Egerben is, Váradi Zita ezelőtt Nantesban volt a művésznő tanítványa.

- Bányai Júlia Bálint NatáLiát követően immár a második keszthelyi Sass-növendék.

- Először jött Olaszországból Marta  Tobidoni, Csehországból Vera Likérova, aki már énekel a prágai operaházban.

- Franciaországból érkezett a szenegáli Fabienne Bes, ő a legfiatalabb, a koreai Jeong-Mi Park eddig már két Sass-kurzusnak volt a hallgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!