Kultúra

2011.08.11. 05:09

Nyelvtanulás, de épp mikor?

Angol, német, olasz, francia, esetleg latin. Az idegennyelv- tanulás kötelező, ezzel a tanárok és a diákok is egyetértenek. Ám eltérőek a vélemények, hogy már a középiskolában le kell-e tenni a középfokú nyelvvizsgát.

Benedek Bálint

A felnőtt oktatással már közel 18 éve foglalkozó nagykanizsai nyelviskola igazgatója, Móric József úgy gondolja: a kormány ez irányú elképzelése alapvetően jó, arra kell kapacitálni a fiatalokat, hogy minél előbb tanuljanak meg legalább egy idegen nyelvet.
– Igen, illő lenne az érettségire egy nyelvvizsgát letenni, de az ismétlésről, a frissítésről a felsőoktatásban sem szabad elfeledkezni – folytatta Móric József. – Ha ez elmarad, akkor mit sem ér a nyelvvizsga, hiszen mire a diák lediplomázik és munkához jut, meg sem tud mukkanni.


Az igazgató szerint egyébként nem árt először az anyanyelv finomságaival tisztában lenni, hogy jól meg lehessen érteni egy másik nyelv szófordulatait és sajátosságait.

Ezen a véleményen volt a Rozgonyi-iskola angoltanára, Jaskó Veronika is, aki szerint az általános iskolában a gyerekeknek még nincs arra szükségük, hogy nyelvvizsgára készüljenek fel.
– Alsóban játékos formában a kiejtést tanuljuk, később a tehetséges gyerekek versenyeken is elindulhatnak – tette hozzá Veronika. – Persze a képességek eltérőek, hiszen találkoztunk olyan diákkal is, aki 8. osztályosan „simán” megoldotta az középfokú nyelvvizsga feladatsorát.

Hasonlóan jó élményről számolt be a Batthyány-gimnázium magyar-német szakos tanára, Baloghné Harkány Judit is. A pályája elején, 1994–98 között olyan osztályban tanított, ahol mindenkinek megvolt érettségire a nyelvvizsgája.
– A fiatalok fogékonyak, s hiszek benne, hogy egy kis koncentrációval és kitartással az iskolai keretek között is jól el lehet sajátítani egy idegen nyelvet – mondta a tanárnő.


Baloghné Harkány Judit kiáll a második helyre szorult német mellett, sőt, úgy érzi, első nyelvnek ezt vagy a latint kellene választani.

A batthyányis, 17 éves Buksa Petra is sokkal jobban szereti a németet, ráadásul édesanyjával, aki évekig dolgozott Ausztriában, sokat gyakorol.
– Eddig heti nyolc németés három angolóránk volt, ám az új tanévtől ez megfordul – mesélte Petra. – Szeretnék majd külföldön dolgozni, ezért már most leteszem a német középfokút, de nem állok meg, hiszen az angolban is eljutnék erre a szintre.



Suliváró dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!