Kultúra

2011.08.29. 17:10

Évadnyitók: a Hevesiben és a Griffben is munkához láttak

A viszontlátás öröme után ma már a munkára koncentrálnak a művészek: évadnyitót tartottak hétfőn a Hevesi Sándor Színházban és a Griff Bábszínházban is.

Péter Gyöngyi

A közönséget hat felnőtteknek szóló nagyszínpadi premier várja, de lesz mese, stúdióelőadás és folytatódik a Tantermi deszka című iskolaszínházi programsorozat is a Hevesi Sándor Színházban.


Nem lesz könnyű évad, de bízom benne, hogy olyan szép lesz, mint a tavalyi, mondta köszöntőjében Gyutai Csaba polgármester a délelőtti évadnyitón. Hozzátette, idén még nem lesznek érintettek benne, de a jövőben valószínűleg változnak a fenntartói szerepek, várhatóan egészében a város lesz a teátrum fenntartója.

Besenczi Árpád, a színház igazgatója két dolgot kért a társulattól: összefogást és bizalmat. Hangsúlyozta, nincs helye széthúzásnak, nagyképűségnek, cinizmusnak, a munka dönti el, ki mennyit ér. Bejelentette, hogy a társulathoz két színész szerződött, Barsi Márton és Gulyás Hermann Sándor, illetve egy rendezőasszisztens, Vass János Pál. Vendégként Sághy Tamás a Footloose-ban, Schnell Ádám a Minden jót, Elling!-ben lép színre.


A Griff Bábszínház új évadja a klasszikus mesék jegyében szerveződött  tudtuk meg Horváth Károly igazgatótól. Ennek szellemében Pinokkió, Gulliver és Csizmás kandúr is ellátogat Zalaegerszegre, ám a történeteket ismert írók, egyebek közt Parti Nagy Lajos, Mohácsi István, Upor László átdolgozásában láthatjuk. Megtudtuk még, hogy a társulat egy fővel gyarapszik, a teljes jogú tagok közt üdvözölték Medgyesi Annát, aki külsősként már egy éve játszik a Griffben.

Már a közelgő hét vége fellépéseket tartogat a társulat számára, két helyszínen is vendégszerepelnek a fővárosban. A budavári önkormányzat meghívása nyomán bemutatják az Ostoba Lit, továbbá a Kolibri fesztiválon ugyancsak részt vesznek.

Szintén évadon felüli vállalás, hogy egyetlen honi bábszínházként csatlakoztak a szeptember 11-ei magyar dal napjához. Ezen a vasárnapon 11 órától a színház előtt, szabad téren adnak elő dalokat darabjaikból. Sőt, Nyeső Mari személyébenvendéget is hívtak ez alkalomra.


További információk:
- Idén is lesz évadnyitó forgatag a teátrum előtti téren: szeptember 17-én tartják
- A nyáron közel 20 millió forintos beruházás keretében megújult a füstjelző berendezés a létesítményben, január 1-jétől megszűnik a dohányzás az épületben
- A Hevesi Sándor Színházban az első bemutatóval  a Vízkereszt,  vagy bánom is én című Shakespeare-művel  október 7-én várják a nézőket
- A Griff Bábszínház hat új darabot kínál a közönségnek. Az első bemutató október 2-án lesz, mégpedig a Legyetek jók, ha tudtok című népszerű film alapján színre kerülő Római mese. A történet a középkori Rómában játszódik

Ezek is érdekelhetik