Kultúra

2011.08.13. 14:27

A gerincbarát leckeírás

Ülj egyenesen, húzd ki magad - hangzik a szülői intelem. Ahhoz, hogy később ne legyenek gerincproblémáink, az íróasztal és a szék beállítása kulcsfontosságú.

Kiss Anna


A szakember arról is beszélt, a régi típusú iskolapadok bizony nem voltak gerincbarát felszerelések, hiszen ugyanabban a padban tanult a 130 centiméteres magasságú harmadikos és a 170 centiméterre nőtt nyolcadikos is.

- Egy íróasztal magasságát mindig a felhasználó magasságához kell igazítani. Van erre egyébként megadott mérettáblázat is. Fontos, hogy az asztal széle függőleges legyen a szék belső szélére, így a gyerek nem fog az asztal fölé görnyedni. Mivel az íróasztal magasságán nem tudunk a gyerek növekedésével együtt változtatni, a legjobb megoldás az állítható magasságú, háttámlás szék.

Az ülőalkalmatosság tehát kulcsfontosságú. Manapság azonban az úgynevezett fiziológiás, nagyméretű labdák kezdik kiszorítani a hagyományos székeket a piacról.

- Ezek az ülőlabdák nagyon hasznosak, hiszen úgy támasztják alá a gerincet, hogy annak a természetes fiziológiás görbülete megmarad. Léteznek ugyanilyen hatással bíró, felfújható ülőpárnák is, amik helytakarékosak, így akár az iskolába is elviheti magával a gyerek. A stabil, kemény székeken ülve ugyanis egy idő után elfárad az izom, görnyedt lesz a testtartás.

Mint megtudtuk, egy-egy óra, tehát 45 perc eltöltése ülő helyzetben nem okozhat gondot az iskolásoknak.

- A szünet egyebek mellett arra is jó, hogy mozogjunk, sétáljunk egy kicsit, felkészítsük gerincünket a következő tanórára. Ez az otthoni házi feladat megírására, tanulásra is igaz, egyóránként pár percre álljunk fel az asztaltól, mozgassuk át végtagjainkat.



Suliváró dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!