Kultúra

2011.07.27. 05:46

Kihalt szakmát élesztettek újra: a pintér mesterséget csupán könyvekből ismerjük

A héten két tábor is indult Gébárton, a Kézművesek Házában. Ritka tevékenységek fortélyaiba avatják be a résztvevőket, akik a gyertyamártó-öntő, illetve a pintér mesterséggel ismerkedhetnek.

Sinkovics Eta

Mindkét tábor résztvevői a megyéből érkeztek. A gyertyakészítés érdekelte Mánfai Erzsébetet, az andráshidai Öveges ÁMK pedagógusát is. - Eddig gyertyát mártogattunk, szerdától az öntéssel foglalkozunk. A gyerekekkel az iskolában készítettünk már gyertyát, de nem ilyen komoly szinten. Csak mártottuk, sőt, vízben hűtöttük, de most megtanultuk, ezt nem szabad: ki kell várni, míg visszahűl - osztotta meg friss ismereteit. S ahogy mesélte a gyertyakészítés folyamatát, elégedetten hallgatta Gulyás Béla, aki 42 éve gyertyamártó.

- A népművészeti egyesületekben a hagyományőrzés az elsődleges, ezért előbb az alapokat, az ősi, fehér gyertyák készítését sajátítják el a résztvevők - utalt a sorrendre, a következő fázisban, az öntés keretében pedig a színes változatokat is megismerik. A ma már kihalóban lévő szakma művelője a Mesterségek Ünnepén két alkalommal is elnyerte az Év Mestere címet.

- Azért jöttem a táborba, hogy legyenek követőim - tette hozzá bizakodón.

A Magyarországon kihalt pintér mesterséget 2004-ben tette élővé Vass János és veje. Evvel arra is vállalkoztak, hogy bizonyítsák a múlt megbecsülésének fontosságát. De milyen szakma a pintér?

- A kádármesterség kisöccse - fogalmazott Vass János. - Amíg a kádár kemény fából, hajlított dongával az iparnak, borászatnak dolgozik, addig a pintér puhafával, egyenes dongával a paraszti életet szolgálja ki a különféle tárolóedényekkel, például vajköpülővel - magyarázta. A munkaművelet során apró faalkatrészeket illesztenek össze, tehát, ahogy a népi iparművész szavaiból is kiderült, a pintérségnek nincs köze a fafaragáshoz...

Márpedig a tábor lakóinak mindegyike fafaragó, így a keszthelyi Bereczky Csaba is.

- Eddig a pintér mesterséget csupán könyvekből ismertük. Személyesen kerestük meg Vass Jánost, ossza meg velünk a szakma alapfogásait, hogy jobban bekerüljön az alkotói köztudatba. Egyébként a keszthelyi Major Múzeumban az így készült tejfeldolgozó edények gyűjteménye is látható - tette hozzá a népművészet mestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!