Kultúra

2011.07.05. 17:12

Elismert kanizsai csillag - Havasi Ibolya államfői kitűntetést kapott

A Kanizsa Csillagai Együttes alapító tagja, Havasi Ibolya Schmitt Pál államfőtől a Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel elismerést vehette át a minap.

Horváth-Balogh Attila

A kitüntetést a soproni VOLT Fesztivál keretében, a magyar EU-elnökség hivatalos záróbuliján adta át a köztársasági elnök az „autentikus cigány tánc- és zeneművészet magas színvonalú műveléséért és ápolásáért” a nagykanizsai előadómûvésznek.

 Havasi Ibolya illusztris társaságba került az átadási ceremónián, ott volt Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész-zeneszerző, Ökrös Oszkár, valamint Tommy Vig előadóművész is.

 

 

- Ez az első alkalom, hogy a munkámat ily módon ismerik el - bocsátotta előre Havasi Ibolya. - Az utolsó napon tudtam meg, hogy kitüntetnek, a férjem jól titkolta... Nagy öröm volt és megerősítés, hogy érdemes dolgoznom, mert van igény a roma kultúrára. Utána rengeteg gratulációt kaptam számomra ismeretlen emberektől is, ami különösen jólesett.

Az előadóművész egyébként a Kanizsa Csillagai Együttes alapító tagja párjával, Horváth Zoltánnal, aki a csapat vezetője. Havasi Ibolya igazán akkor vált ismertté, amikor jó pár évvel ezelőtt elindult a közszolgálati televízióban Daróczi Ágnes roma magazinja, melynek főcímzenéjét ő énekelhette.

A „Gelem, gelem...” , azaz „Mentem, mentem hosszú úton” kezdetű nóta mára a roma társadalom általános himnuszává nőtte ki magát, háttérbe szorítva kicsit a megszokott és közismert beás himnuszt.

-  Daróczi Ágnes fedezett fel igazán, ezért nagyon sokat köszönhetek neki - szögezte le. - Nélküle azt hiszem, nem tarthatnék itt.



Gyermekei, a 17 éves Laura és a 14 éves Zoltán követik a hagyományőrzés rögös útján: előbbi énekel és táncol, utóbbi pedig a tánc mellett a ládaszerű ütőhangszeren is játszik, azaz cajonozik.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!