Kultúra

2011.06.24. 06:36

Úrnapi körmenet országszerte vasárnap

Úrnapi körmenetet tartanak országszerte vasárnap; ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Szent István-bazilikában mutat be ünnepi szentmisét, és vezeti az úrnapi körmenetet - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-vel.

MTI

Az egyház Krisztus testének és vérének főünnepét, vagyis Úrnapját a Szentháromság ünnepét követő vasárnapon tartja. Az ünnepet 1264-ben IV. Orbán pápa terjesztette ki az egész latin egyházra "a hit és a kultusz válaszaként" azokra az eretnek tanításokra, amelyek kétségbe vonták Jézusnak az eucharisztiában (áldozás) való jelenlétét.
   
A szentmise után a keresztény közösség az oltáriszentséget kiviszi a templomból, hogy "a hitnek és a legszentebb eucharisztia iránti tiszteletnek nyilvános tanúságát adja" - írták.
   
A hívek a körmenetben "Isten népeként" megvallják hitüket Uruknak, a templom körüli szabadtéri oltároknál az oltáriszentséget kiteszik, és az eucharisztiához kapcsolódó evangéliumi szakaszokról elmélkednek. A virágszirmok hintésével, az oltárok díszítésével, a dicsőítő imákkal és énekekkel, valamint a körmenettel arra a titokra hívja fel a hívek és a járókelők figyelmét az egyház, hogy "Jézus Krisztus testét és vérét adta értünk a keresztfán, és az általa alapított eucharisztia szentsége áldozatának emlékezetét mindörökké megőrzi".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!