Kultúra

2011.06.15. 05:45

Jazz: a zenés életregény lapjai

A kortárs jazz-irodalomból új partitúra kötetével ismerkedhettek a műfaj kedvelői a minap a keszthelyi Balaton Színházban tartott különleges aktualitású lemezbemutató koncerten.

Horányi Árpád

Dodó 50: Köszönöm címmel szerzői CD lemezét mutatta be muzsikus barátaival Demeter László, Ausztriában élő jazz-dobos. A zenész idén 50. születésnapja jegyében készítette el a lemezt, melynek magyarországi bemutatójával nyílt Keszthelyen a szezonelő hagyományos Balaton 7 programja, a Mozaik klub könnyűzenei koncertsorozatának keretében.

Dodóról itthon szakmai környezetben az a hír járja, hogy nemzetközileg sokkal ismertebb mint Magyarországon, európai koncertjei révén és fesztiválok szereplőjeként.


- Ez valóban így van - erősítette meg. - Éppen ezért Magyarországon az itt ismert nagyokkal szerepelek, tette hozzá, bemutatva a fellépő partnereket, akik: Csepregi Gyula (szaxofon), Zsoldos Béla (marimba, vibrafon, ütők), Bori Viktor (zongora), Lattmann Béla (basszusgitár). Mellettük én itthon nem vagyok egy nagy név, de ez nem baj. Nagyon szívesen vagyok része az egésznek. Egyébként sok formációban játszom, de Bori Viktorral, Lattmann Bélával nagyon régóta dolgozom együtt. Zsoldos Bélával és Csepregi Gyuszival pedig az In Line zenekarban játszottunk együtt nagyon sokat, mi alapítottuk a zenekart, 1989-ben.

Demeter László vallja, hogy lemezére régi gondolatok hangjai kerültek azzal a tartalommal, amit okvetlenül el akart mondani embertársainak: azt, hogy magyar, hogy európainak érzi magát, él-hal a dobért, szíve a jazz-zenéért dobog, s azt a sok minden mást is. A CD-jéről szólva úgy fogalmaz, hogy az az élete regénye lett.

- Régóta foglalkoztatott már a gondolat, hogy teljesen saját erőből készítsek egy lemezt, anyagi és tartalmi tekintetben is. Ilyen céllal kezdtem el komponálni, megírni az eddigi muzsikus éveimet...


A stúdiómunkára így emlékszik:
- Amikor a barátaimmal a zenét felvettük, a stúdióban szinte vibrált a levegő a szeretettől és a kölcsönös megbecsüléstől. A kollégák nem is tudják, de talán sejtik, hogy mennyi elrejtett gondolat, kódolt üzenet van a felvett hangok mögött. Sőt, a számok címében is. Ezek a jelek személyes érintések. Nagyon szerettük ezt a közös munkát mindannyian. Ha a hallgatóságunk a számainkon keresztül mindebből megérez valamit, akkor én csak az tudom mondani: köszönöm.

A koncert sikere üzenet volt a szerzőnek: háláját megilleti a közönség. A nyáron még két magyarországi lemezbemutatóra kerül sor, augusztusban a budapesti Jazz-klubban, majd visszatérve a Balatonhoz, Révfülöpön.

A születésnapi lemezanyagot Tirolban az év végén mutatják be élőben. Magyarországon egyébként minden évben zenész honfitársaival tart egy turnét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!