Kultúra

2011.06.16. 14:29

Gálaműsort adott a Tündérrózsa gyermekcsoport

A keszthelyi Balaton Színházban tartott születésnapi gálaműsorát a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola keretei közt működő Tündérrózsa Gyermeknéptánccsoport. Az együttes idén fennállásának 20 éves jubileumát ünnepli.

Horányi Árpád

Az előd intézmény, a Szendrey Júlia Általános Iskola diákifjúságából 35 taggal alakult az együttes, művészeti vezetője Aradvári Lászlóné, munkáját immár évek óta segíti fia, ifj. Aradvári László, aki társrendezőként vett részt a Tükörkép címmel bemutatott táncjáték színpadra állításában.

Monumentális műsort mutattak be, ami közel 2 esztendei munkával készült el. A Tükörképben ott van visszapillantás arra a folyamatra, melyben az együttes lerakta mérföldköveit: bemutatóikkal helyi és környékbeli ünnepi események szereplőivé váltak, elvitték a magyar folklórt a 20 év alatt legalább 20 alkalommal külföldre. Folyamatosan kinevelte az együttes az utánpótlást: a fennállás alatt ezernél is több gyermek táncolt a Tündérrózsában.


A Tükörkép címmel összeállított koreográfia pillantás egy emberöltőre: a tükörben a felnőtt előtt megjelenik a gyermek, tükörképe a felnőttnek az idős, a fiúnak a lány, ahogy egymás szemébe néznek. A tükörbe nézés visszatekintés a múltba. Mindezt varázsolta az együttes közönség elé. Látványában különösen gazdag produkciót hoztak a nézők elé, egykori koreográfiák új köntösbe varázsolt táncok ötvözetével. A tükörből kirajzolódott a legfontosabb üzenet is: a múlt tisztelete és a néphagyományok büszke ápolása.


FALUSI TRADÍCIÓK ALAPJAIRA ÉPÍTKEZNEK
Az együttes által közvetített népi kultúra a táncházi mozgalom aranykorának hagyományaiból építkezik, aminek alapköveit a régi falusi tradíciók alkotják. Ez sok-sok 20 év történelme, melyből régi történetek, emlékek, kedves események villannak fel. Ebben a sorban a jelen a jövő tükörképe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!