Kultúra

2011.06.26. 09:06

Cigány folklór - A tüzek mellett nem szól már az ének...

M-o piskát puriku", azaz ...Megcsípett a bolha címmel jelent meg az autentikus cigány népzenét játszó Kanizsa Csillagai együttes legújabb lemeze. A nagykanizsai csapat 5. albumát a közelmúltban megrendezett Igricfesztiválon mutatták be.

Horváth-Balogh Attila

A lemez meglehetősen "nehéz szülés" volt, hiszen a munkálatok már korábban elkezdődtek - tudtuk meg az 1993-ban megalakult együttes vezetőjétől, Horváth Zoltántól.

Mint azt elmondta, a Horváth Zoltán, Horváth Zoltánné, Horváth Laura, Havasi Attila, Horváth Sándor, ifjabb Horváth Zoltán és Szatmári László összetételű együttes legújabb albumának dalai részben gyűjtések, népdalfeldolgozások, de olyanok is vannak köztük szép számmal, melyek úgy születtek, hogy a kutatások során fellelt autentikus zenei alapokhoz ő maga írt szöveget.

- Tavaly kezdtünk el dolgozni rajta és mostanra vált kézzel fogható valósággá - magyarázta. - Ezer példányban készült el saját kiadásban. Távlati terveink közt szerepel még, hogy a 2005-ben megjelent cigány daloskönyvet kibővítve újra elkészítsük, hozzávetőleg 50 dallal, számos új gyűjtéssel és a hozzájuk kapcsolódó kottákkal.

 

A cigány folklór gyűjtése egyébként nem könnyű dolog, s egyre nehezebb lesz, árulta el még Horváth Zoltán. A telepek felszámolásával a hagyományos roma közösségek széthullottak, megszűntek az esti beszélgetős-dalolós együttlétek, így a tüzek mellett sem szól már az ének. Mi több, egy gyűjtőkörút során megesik, hogy a Kanizsa Csillagai tagjai saját dalaikkal találkoznak, amiket az idősebbek is előszeretettel hallgatnak, énekelnek.

S habár még csak most kezdődött el a nyár, több fellépésük is volt már, s a "buliszezon" beköszöntével őszig nem is nagyon lesz megállás.

- Nem panaszkodunk, elég sok helyre hívnak minket fellépni - jelezte Horváth Zoltán. -Nagyon jól sikerült a budapesti Athe Sam fesztivál, itt csaknem 2000 ember volt. Aztán következett az Igricfesztivál, ahol az új lemez bemutatójára került sor. Furcsa, de a fővárosban, vagy az ország bármely más pontján valahogy sokkal nagyobb rajongás vesz körül minket, mint mondjuk itt, Nagykanizsán. Jobban elengedik magukat az emberek, felszabadultabbak.

 

Huszonkilencedikén pedig irány a soproni Volt Fesztivál, ahol a Zala Táncegyüttes és a Kutyakölykök lesznek a társaink, s olyan illusztris társaságban zenélhetünk majd, mint Szakcsi Lakatos Béla, vagy Ökrös Oszkár. De ott leszünk a Sziget Fesztiválon is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!