Kultúra

2011.03.14. 12:07

A maguk örömére élesztették újjá

A napokban zárult le Zalatárnokon a Kelemen Imre népfőiskola hét előadásból álló rendezvénysorozata. A programok rendszeres látogatói elismerésben részesültek.

Magyar Hajnalka

A Kelemen Imre népfőiskola immár negyedszázados múltra tekinthet vissza a településen. Újjáéledését két, gyesen lévő hölgynek köszönheti, H. Tóth Anita és Lévay Gabriella ugyanis mindenféle támogatás nélkül, kedvtelésből fogott a rendezvénysorozat újbóli megszervezésébe. Ötletüket felkarolta a térség állatorvosa, a helytörténészként, s a Zalai Népfőiskolai Egyesület elnökeként is jól ismert dr. Szinku Mihály, s elhatározásukból népszerû program kerekedett a Faluvédő Egyesület égisze alatt. A népfőiskola január végén indult, alkalmanként 40-50 érdeklődő is összegyûlt, hogy részese legyen az élménynek.

– Az előadók ugyancsak szimpátiából, barátságból vállalták a szereplést – fûzte még hozzá H. Tóth Anita. – A záróestre az óvónő segített okleveleket készíteni, s a helybéli asszonyok által sütött finomságok emelték a bankett fényét, amelyre köszönetként az előadókat is meghívtuk.

S hogy kiktől és miről is hallhattak előadásokat az elmúlt hetekben a tárnokiak?

Dr. Berta János főorvos a gyógyításban eltöltött fél évszázad élményeit osztotta meg a hallgatósággal, Dankóné Kozsa Anita természetgyógyász a tél betegségeiről szólt, dr. Szinku Mihály a Deák család zalatárnoki kötődéseit taglalta.
A folytatásban dr. Muszil Zoltán háziorvos az elsősegély, az életmentés titkait tárta fel, Tóth András, Zalatárnok és Nova plébánosa a papi hivatás 21. századi valóságát érzékeltette, Bakné Illés Sarolta a Kelemen Imre népfőiskola 25 évvel ezelőtti elindításának történetét fejtette fel, Óvári Miklós, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park főmunkatársa pedig Zalatárnok környékének természeti értékeit ecsetelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!