Kultúra

2011.02.02. 18:25

Médiatanács: az NMHH csak indokolt esetben tekinthet be a médiumok adataiba

A médiahatóság csak konkrét ügyben és a döntéséhez szükséges adatokat kérheti be a médiumoktól - mondta Kiricsi Karola, a médiatanács szóvivője szerdán Budapesten.

MTI

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának szóvivője sajtótájékoztatóján azokra a bírálatokra reagált, amelyek szerint a médiatörvény túlságosan széles körű adatbetekintési jogot ad az NMHH-nak. Hangsúlyozta: garanciát jelent, hogy a médiumok minden hatósági döntéssel, így az adatszolgáltatásról szólókkal szemben is jogorvoslatot kérhetnek, ha indokolatlannak tartják a határozatot.
   
Kiricsi Karola kitért arra, hogy a médiahatóságot kötik a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény rendelkezései, határozatait közigazgatási bíróság megsemmisítheti, érdemi döntéseit megváltoztathatja, illetve új eljárásra kötelezheti a médiahatóságot. Beszélt arról is, hogy az adatszolgáltatás a megalapozott hatósági döntésekhez szükséges. A médiahatóság így a tulajdoni szerkezetről szóló iratokba, reklámszerződésekbe és üzleti titoknak minősülő iratokba is betekinthet - fűzte hozzá Kiricsi Karola, hangsúlyozva, erre csak indokolt esetben van lehetőség.
   
A médiatörvény kimondja, hogy tényállás tisztázásánál az NMHH jogosult a médiaszolgáltatással, sajtótermék kiadásával, illetve műsorterjesztéssel kapcsolatos - akár törvény által védett titkot is magában foglaló - adatot tartalmazó eszközöket, iratokat, dokumentumokat megtekinteni, megvizsgálni, azokról másolatot, kivonatot készíteni. A médiahatóság különösen indokolt esetben a tényállás tisztázásáért az ügyfélen és az eljárás egyéb résztvevőjén kívül más személyt vagy szervezetet is adatszolgáltatásra, bizonyítási eszközök átadására kötelezhet. A végzés ellen az adatszolgáltatásra, bizonyítási eszközök átadására kötelezett a Fővárosi Bírósághoz halasztó hatályú jogorvoslattal fordulhat.
   
A jogszabály szól arról is, hogy a médiahatóság felhívhatja a médiaszolgáltatókat, sajtótermékek kiadóit és műsorterjesztőket minden olyan adat szolgáltatására, amely a hatóság hatáskörébe utalt feladatok ellátásához elengedhetetlenül szükséges, kivételesen abban az esetben is, ha az törvény által védett titoknak minősül. Az adatszolgáltatásra a médiahatóság akkor is felszólíthat, ha az adott ügyben hatósági eljárás még nincs folyamatban, mivel a törvény indoklása szerint a médiaigazgatásban a hatósági eljárás vagy ellenőrzés megalapozásához is sok esetben szükséges adatszolgáltatás.



A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!