Kultúra

2011.02.23. 17:39

Csókol anyád! - Amikor a mama őrületbe kergeti az ő kicsi fiát

Anya és fia különös, humorral gazdagon átszőtt távkapcsolatába kaphatott betekintést a nagykanizsai HSMK közönsége, Sam Bobrick és Julie Stein szerzőpárosának Csókol anyád! című vígjátéka jóvoltából.

Benedek Bálint

A kétszemélyes darab főszereplői, Mrs. Levine, Doris (Vári Éva) és Sheldon (Nagy Ervin) ugyan egy színpadon játszottak, de csupán a leveleikben találkoztak egymással.

A közönség kényelmes helyzetben volt, hiszen egyszerre két különböző, ám szórakoztató életutat követhetett végig. A darab rendezője, Znamenák István szellemesen oldotta meg a néző számára is furcsa jeleneteket, hiszen előfordult, hogy olykor a szereplők egymásra néztek, ám mégsem beszélgettek, pusztán a levelük megszólítását olvasták fel.

 

A kiváló karakterek megformálását pedig két nagyszerű színészre, a Kossuth-díjas, kanizsai származású Vári Évára és a Katona József Színház tehetségére, Nagy Ervinre bízta.

Az idegesítően aggódó, s házsártos Doris nyers hangvételű írásaival pillanatok alatt az őrületbe kergeti az ő „kicsi fiát”: az egyébként felnőtt  -a mama tevékeny közbenjárása miatt  - elvált embert. A drága anyuka úgy oldja meg a feszültséget a menyével, hogy lefizeti, csak tűnjön el. Sheldon összeomlik, s szíve szerint kifutna a világból, persze ha az anyja hagyná, ám az az eltűnt személyek hivatalán keresztül hajtóvadászatot indít utána. Hiába változtatja meg a férfi a nevét, Doris mindent kinyomoz, így még akár a világ végén is megtalálja egyetlen fiát. Leveleit rendszeresen úgy zárja: Csókol anyád!

A történet közben a férje halálát követően egyedül élő Doris is keresi a boldogságot. Nem sok sikerrel. Elsőként egy tibeti szerzetessel, Ahbarral találkozik, de mielőtt kiteljesedne a szerelmük, a férfit a dzsungelben kettéharapja egy tigris. Az anya élményeit megosztja Sheldonnal, aki szintén utazgat és Elvis Presley imitátorként keresi a kenyerét. Mivel egyikük sem találja meg a számítását, így tovább tart az ámokfutásuk. Doris özvegyként hazatérve megismerkedik a 80 éves tánctanárral, Malcolmmal, ám a férfiről hamar kiderül, transzvesztita, s nem mellesleg jól állnak neki a nő ruhái. Eközben a fiú már Texasban kavarog, míg otthon anyját bekebelezi a show-biznisz és egy kibeszélő műsor vezetését bízzák rá. Időközben Doris rájön, nem is olyan vidám a celebek világa, így miután csípős nyelv zabos zsemlében szendvicset neveznek el róla, inkább visszatér a régi magányos életéhez. A levelezést folytatja, de évek telnek el, mire rájön, hogy hiába a rengeteg iromány, fia nem válaszol. Egyszer egy szép napon  öt év elteltével  mégis betoppan, mint végzett pszichiáter, s láss csodát, azonnal az édesanyja büszkesége lesz.

 

A fiút, vagyis Sheldont alakító, Nagy Ervinnel a színfalak mögött beszélgettünk. Mint azt elmondta: bár Kulka Jánossal az Esőemberben is játszik, a két darab teljesen más színészi képességeket követel meg.
 
- Az igazi édesanyámmal remek a kapcsolatunk - folytatta Nagy Ervin, a Katona József Színház művésze. - A darab szerint itt viszont kiállhatatlan fúria az anyám, aki folyamatosan piszkál, ezt az én anyukám soha nem tenné meg velem, hiszen imádjuk egymást. Vári Évával ez egy speciális játék, de nagyon élvezem még így a harmincadik előadás után is. Ugyan olykor nehéz a levelezést úgy megoldani, hogy ott áll velem szemben a színésztársam, s nem kommunikálhatok vele, de ezért is mondható izgalmasnak ez a szerep.

Életpálya
Nagy Ervin 1976. szeptember 25-én született Dunaújvárosban. Szülei élvonalbeli sportolók voltak. Édesanyja, Kecskeméti Margit kézilabdázott, míg az édesapja, idősebb Nagy Ervin az NB I-es Tatabánya és az MTK gárdájában futballozott. Nagy Ervin sport tagozatos iskolába járt, ám 16 évesen Budapestre került, ott érettségizett. 1999-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Máté Gábor osztályában végzett, majd a Katona József Színház szerződtette. Több filmben szerepelt: 2002 Hídember, 2004 Állítsátok meg Terézanyut!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!