Kultúra

2011.02.08. 16:50

Az Ízek, imák, szerelmek folytatása a házasság intézményét elemzi

Az Ízek, imák, szerelmek egy nőről szólt, aki nem képes megmaradni rossz házasságában, elválik, majd körbeutazza a világot, hogy megtalálja önmagát.

Horváth Viktória

Indonéziában aztán szerelembe esik a brazil Felipével, de megesküsznek egymásnak, nem házasodnak össze soha. S ezen a ponton folytatódik a regény második része, amely a Hűség címet viseli. Felipét ki akarják toloncolni Amerikából, egyetlen menekülő utat hagyva csak: ha megesküdne egy amerikai állampolgárral, akkor maradhatna az USA-ban. Az előző könyvhöz hasonlóan ez a regény is kényes és aktuális kérdéseket feszeget: kell-e a házasság vagy elég a szerelem? Miért nem fogadják el a nem hivatalos kapcsolatokat? Egyetlen papír tönkreteheti az egyébként jól működő viszonyt?


Liz és Felipe szeretik egymást, gyűrűt is cserélnek, s hűséget is fogadnak egymásnak örökre  ez a házasság lényege. Ám ezt nem szentesíti senki más, így csak köztük marad. Hosszú vándorlásuk kezdődik meg ezzel, megfordulnak Indiában, Thaiföldön, végül kikötnek megismerkedésük színhelyén, Indonéziában. Liz eközben egy jó újságíróhoz illően felkészül a témából, figyeli a körülötte élők és a különböző kultúrák embereit, hogyan élnek házasságban, megváltoztatja-e őket. Megvizsgálja a történelem, de még a Biblia egyes részeit is. S közben visszatér az a probléma is, amely az első férjétől elválasztotta: Liz még mindig nem akar gyereket, s ezen is sokat meditál, miért vannak olyan nők, akik akarnak és olyanok, akik egyáltalán nem. Ám ezeket a merengéseket ne gondoljuk száraznak vagy unalmasnak: az írónő remek humora, csípős nyelve és derűs, örök optimista szemlélete magával ragadja az olvasót is. Hiszen megtalálja magában az anyaság egy apró csíráját is, amikor a könyv végén a hétéves unokahúgáról ír: bár még mindig nem akar anya lenni, de nagynéniként mégis megkapja azt a fajta szeretetet, amit csak egy gyermektől kaphat meg az ember.

A boldogan éltek, míg meg nem haltak helyett itt egy valóságos történet. Sajnos, a szerelmes filmek is mindig ott érnek véget, hogy a fiatalok összeházasodnak, de arról már nem szól a fáma, hogy azután mi történik, arról meg pláne nem, hogy válás után is van élet és szerelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!