Kultúra

2011.01.25. 19:45

Scapin furfangjai - Moliere-bemutató a zalaegerszegi zsinagógában

Moliere Scapin furfangjai című vígjátékát mutatja be Naszlady Éva rendezésében a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata pénteken; az előadást rendhagyó módon a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, az egykori zsinagógában láthatja a közönség.

MTI


Moliere szórakoztató, egyszerű, emberi története mindenképpen hatást gyakorol a nézőkre, de az érdekes, mozgalmas helyszín, a karzatok, a boltívek, fantáziadúsabbá, rendhagyóbbá teszik az előadást - mondta Naszlady Éva az MTI-nek.
  
 Mint a rendező megjegyezte, Moliere virtuóz módon, végtelen humorral meséli el a hétköznapi emberek számára is átélhető, egyszerű, emberi történeteket. Az alkotók számára szabadságot ad, anélkül, hogy ez a káoszra hasonlítana. Strukturált rend van a darabjaiban, ami sok lehetőséget ad a rendezéshez.
   
Naszlady Éva, aki először rendez Zalaegerszegen, felidézte, hogy a sok kiváló alaphelyzet könnyedén megmozgatta a társulat fantáziáját. Színészként a "másik oldalt" is ismeri, így tudja, hogy a társulatban mindig van egy kis "kezdeti gyanakvás", bizalmatlanság az új rendező elképzeléseivel szemben. Zalaegerszegen azonban mindez nem tartott tovább 10-15 percnél. 
   
Bár rendezőként határozott elképzeléssel érkezett az olvasópróbára, ezt rugalmasan kezelte, s a színészeknek szabad kezet adott - hangsúlyozta Naszlady Éva, aki azt vallja, hogy a néző a színészek kedvéért megy be a színházba, az előadás a művész játékától válik érdekessé, és nem az a döntő, hogy a rendező milyen koncepciót talált ki.
   
A Scapin furfangjaihoz középiskolásoknak szervezett beavató színházi program is kapcsolódik majd. A diákok Madák Zsuzsanna dramaturggal és a színészekkel közösen, interaktív feladatokkal, asszociációs játékokkal dolgozzák fel a színházi élményt. 
   
Madák Zsuzsanna rámutatott, hogy a mai fiatalok nagy része a "rövid hívó szavak", a felszólító mondatok, a frappáns reklámok világában él. A színház azonban nem így kommunikál és technikailag sem úgy fejlődik, mint például a film, ezért talán nem is tűnik annyira látványosnak. A diákoknak abban szeretnének segíteni, hogy felismerjék: a színpadi szituációk a mindennapjaikra rímelnek, a színpadról saját élethelyzetük köszön vissza.
   
A zalaegerszegi bemutatón a címszerepben Urházy Gábor Lászlót, a többi szerepben Andics Tibort, Bálint Pétert, Barsi Mártont, Mihály Pétert, Sztankay Orsolyát, Kálóczi Orsolyát, Bellus Attilát, Magyar Cecíliát és Zsíros Viktort láthatja a közönség. A díszletet és a jelmezeket Sántha Borcsa készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!