Kultúra

2011.01.07. 12:50

Orbán ellenőrzési étvágya - kommentár a Wall Street Journalban

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilap európai kiadása "Orbán ellenőrzési étvágya" címmel kommentárt közölt pénteken. A lap szerint a magyar kormánynak "a médiaszabadság korlátozására" irányuló lépése csak a legutóbbi a Budapestről érkező "aggasztó jelek" sorában.

MTI

Az írás kitér arra, hogy magyar kormánypárti politikusok szerint amikor majd közzéteszik a törvény angol fordítását, az el fogja oszlatni az aggodalmakat.
   
Az Orbán-kormány szerint a törvény miatti médiafelháborodás eltúlzott, és a törvényre azért van szükség, hogy egyensúlyt teremtsenek a baloldali "médiaestablishmenttel" szemben - állítja a WSJ. A kommentár szerint azonban a megoldás akkor is az lenne, hogy több teret adjanak a versenynek, és nem az, hogy a kormány szabályozza, hogyan, miről számol be a média.
   
A lap szerint a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz csaknem bármilyen törvényt elfogadtathat, és ezt a lehetőséget a megválasztása óta arra használta, hogy egypárti ellenőrzés irányába vigye az országot a korábban független intézmények aláásásával. A média csak a legutóbbi "áldozat" - írja a napilap. A WSJ szerint a független költségvetési tanácsot kiüresítették, az alkotmánybíróság jogkörét megkurtították, a központi bank irányító testületét pedig Fidesz-kinevezettekkel akarják feltölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!