Kultúra

2011.01.21. 15:04

Médiatörvény - Német államtitkár a magyar jogszabályról

A magyar kormány világossá tette, hogy megvárja az Európai Bizottság értékelését a médiatörvényről, és ennek alapján hozza meg a további döntéseket - mondta az MTI-nek a német igazságügyi minisztérium államtitkára pénteken Gödöllőn, hangsúlyozva, hogy német megítélés szerint ez a szükséges út.

MTI

 Max Stadler - aki részt vett az uniós tagállamok igazságügyi minisztereinek informális találkozóján  - sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a sajtószabadságot különböző törvényhozói intézkedésekkel Németországban is erőteljesebben kell biztosítani. Utalt arra, hogy az igazságügyi minisztérium törvényjavaslatot terjesztett elő a sajtószabadság erősítésére. Ennek keretében említette annak szükségességét, hogy az újságírókkal szemben büntetőjogilag ne lehessen eljárni akkor, ha a rendelkezésükre bocsátott információkat felhasználják. Ebből is következik, hogy Németország különleges jelentőséget tulajdonít a sajtószabadság védelmének - emelte ki a német liberális politikus.
   
Ez az álláspontot hangsúlyt kapott az Európai Parlamentben, valamint a német parlament alsóházában, a Bundestagban tartott vitákban is - emlékeztetett az államtitkár, aki ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a német kormány helyesnek tartja az Európai Bizottság azzal kapcsolatos vizsgálatát, hogy a magyar médiatörvény minden pontjában megfelel-e az európai jogszabályoknak. "Bízom abban, hogy az Európai Bizottság gyors és alapos vizsgálatot végez" - jelentette ki a német államtitkár, hangoztatva, hogy e vizsgálat eredményét nem kívánja megelőlegezni.
   
Max Stadler utalt arra, hogy a magyar médiatörvény nem szerepelt a pénteki gödöllői informális tanácskozás napirendjén, ugyanakkor magától értetődőnek nevezte, hogy egy ilyen találkozó keretében kifejtse az ezzel kapcsolatos német politikai álláspontot, miközben a jogi értékelés az Európai Bizottság feladata. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Németországban az alkotmánybíróság a sajtószabadságot a demokrácia szempontjából mértékadónak, illetve alapvető fontosságúnak tartja. "Ezért is állandóan vizsgálnunk kell, hogy a német törvényben milyen lyukak vannak, és mit lehet tenni a sajtószabadság védelmének erősítésére" - tette hozzá.

 Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!


A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik