Kultúra

2011.01.26. 12:49

Hova adjam be a papíromat?

Az általános iskolások február 18- ig dönthetnek, hogy merre tovább. Tanulmányi eredménytől, érdeklődéstől, szorgalomtól függően gimnázium, szakközépiskola, vagy szakiskola közül választhatnak.

Arany Horváth Zsuzsa

 – Mindig hangsúlyozzuk, a gimnázium azoknak jó esély, akik felsőoktatási tanulmányokat szeretnének folytatni, s főleg azoknak, akik jó tanulók és szorgalmasak is – szögezi le elöljáróban Panácz Ágnes, a Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézetének továbbtanulással is foglalkozó munkatársa, aki e minőségében ősztől könyvbe gyűjti az adatokat, s februárig ad tájékoztatást osztályfőnököknek, szülőknek a zalai településeken elérhető iskolák képzéséről. (A pályaválasztási füzetet a lenti kistérség minden nyolcadikosnak megveszi.)

– Zala megyében a következő tanévben középfokon számításaink szerint összesen 3230 férőhely áll rendelkezésre az általános iskolát végzettek számára. A korábbi évek tapasztalata alapján mondhatjuk, minden zalai nyolcadikos folytathatja kö középfokon a tanulmányait, mivel több kilencedik évfolyamos hely van, mint ahányan általános iskolában végeznek. Gyakran elhangzik, érdemes a szakmaszerzésben gondolkodniuk a családoknak. Igyekeznek is a hiányszakmákra fókuszálni a szakközépiskolák, erre régiós kimutatások készültek. Ezenkívül a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt; az új tanmenet révén lé tezik az előrehozott szakmai képzés, így előbb juthatnak szakmához a fiatalok. Ezt alkalmazza a kanizsai Thuryszakközépiskola, illetve a zalaegerszegi Ganz–Munkácsy.

Február 18-án több helyet is megjelölhet a nyolcadikos, de figyelnie kell a sorrendre, mert oda fogják felvenni, ahová az eredményei alapján leghamarabb bekerülhet. Egyszer, márciusban, módosíthatnak a sorrenden, illetve megjelölhetik ugyanannak az iskolának egy másik tanulmány- területét. Amikor az iskolák közzéteszik az ideiglenes felvételi jegyzéket – az iskolában és a weblapjukon – , a jelentkező látni fogja, hol szerepel a tanulmányi eredmény alapján felállított listán. Ez még nem felvételi sorrend, mert előle kikerülhetnek azok, akik nem az első helyen jelölték meg az adott iskolát, így máshova nyernek felvételt. Ha valaki hátul van ezen a listán, érdemes átgondolni a változtatást. Két nap lesz erre.

– Aki szakközépiskolát választ, később is dönthet úgy, hogy felsőfokon tanul mégis tovább – teszi hozzá Panácz Ágnes. – De ha végzett, dolgozhat ott, ahol a sima érettségit elfogadják, vagy folytatja, például egészségügyet, faipart, gépészetet, vendéglátást, élelmiszeripart stb. a saját iskolájában, s szakmát szerez.

Ha valaki bútoripari szakember szeretne lenni, még két évet kell tanulnia, ugyanígy, ha építészettel, vendéglátással, gyermekgondozással akar foglalkozni, de a csecsemőgondozáshoz már három év kell.

Panácz Ágnes felhívta a figyelmet az Arany János Tehetséggondozó Programra, mely Zalában a Zrínyi-gimnáziumban, Nagykanizsán a Zsigmondy-szakközépiskolában zajlik, s a rászoruló, jó tanuló gyerekeket támogatja. Zalaegerszeg ezen kívül ösztöndíjjal is támogatja a hiányszakmát tanulókat.


Oktatás/Felvételi 2011 dosszié itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!