Kultúra

2011.01.31. 05:58

Az élet apró pillanatairól

Könyvpremierrel kezdte az új esztendőt Király Lajos, nagykanizsai származású író-költő: az év első napjaiban jelent meg legújabb verseskötete. A Még sok dolgom van a világban című antológiával a poéta szinte sietősen tárja olvasói elé a költeményeit.

Horányi Árpád

Sarkallja a vágy, hogy minél többet mondjon el a világról, önmagáról, s arról a küzdelemről, amit a környezete emberibbé formálásáért folytat. A szerző önmaga írt előszót a kötetéhez, arról vallva, ami a mindennapi munkájához erőt ad. Apró pillanatok hatalmára, kis csodákra hívja fel a figyelmet, amelyek az életet olykor felforrósítják, s szebbé teszik.

A kötet egy gazdag alkotói életpálya tartalmilag is új darabja. Király Lajos ezzel a 21. könyvét adja olvasói kezébe, zömmel az utóbbi 5 évben írt verseiből való válogatással. A korábbi köteteiből mindössze 13-at vett át, mások egy része újságokban, irodalmi lapokban jelentek meg, 30 pedig most először publikált költemény.


Öt fejezet vonulatai kínálnak időutazást, nyelvünk szépségének lelket nemesbítő fordulataival. A pillanat hatalma alá csoportosított rímsorok szólnak napfényről, barkabimbóról, erdei patakról... Ó, áldott égi fény cím alatt szakrális ihletésű versek olvashatók - a Profán imádság soraiban igazi költői kérdés, s fohász jelenik meg: Mi Atyánk!/ Ki vagy a béke szigetén: a Mennyekben,/ s Mi vagyunk itt e zaklatott Földön./ Mikor jön el a Mi országunk?/ Mikor jön el a Te bölcs akaratod... Védj meg minket a kísértéstől,/ hogy hibáinkat mindig másokénak hazudjuk!

Tovább lapozva Képek villannak - e fejezetben nagyjainkról szóló gondolatok Kossuth, Vincent van Gogh szellemét idézik, megjelenik egy versben Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusa. Adózik a költő édesapja emlékének, majd ismerőseiről, a szívéhez közel álló, számára példaképet adó költőtársakról szól: a Király-i gondolatok reflexszerűen hozzák elő Pék Pál, Fodor András, Tüskés Tibor alakját.

Kifejezetten üdítőként hatnak a Játék a szavakkal fejezet versei. Az Anyagias világ strófái például azt zengik, hogy ...a pénz öledbe nem hullik./ Jó Puskin is megmondta már:/ minden az Anyegin múlik! Hasonló tréfás rímfaragásokkal hív a költő Zala és Somogy tájnyelvi világába is.


A friss kötetet végül a címadó vers zárja, melynek utolsó soraiban a költő a saját feladatain keresztül buzdítja olvasóit: Biztatni kívánok másokat/ Hisz sok dolgunk van a világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!