Kultúra

2010.11.16. 17:15

Szomszédolnak a Szalon művei

November végéig megyeszékhelyi képzőművészek munkáival találkozhat az arra járó az ausztriai Alsóőrön. Az I. Zalaegerszegi Szalon anyagából látható válogatás.

Magyar Hajnalka

A művek a több száz éves Öregiskola felújított épületében leltek átmeneti otthonra, ahol egyébként a térség legnagyobb magyar nyelvű könyvtára is működik, no meg a Magyar Média és Információs Központ. Ennek vezetője, Kelemen László volt a művészeti szomszédolás egyik fő patrónusa, honi részről pedig Farkasi Csilla, a Szalon kurátora vette kézbe az ügyet.

– Szeretnénk, ha a helybeli képzőművészek több lehetőséget kapnának a kimozdulásra, s mivel Kelemen Lászlóval már korábban is volt szakmai kapcsolatom, Alsóőr, ez az Oberwarttal összenőtt kis település jó választásnak tűnt. A Zalaegerszegi Szalon kollekciója ugyancsak „kéznél volt”, hiszen csak néhány hónapja, hogy felkínálta ezen újabb fórumot a helyi képzőművészek számára a Keresztury ÁMK hangversenyterme.


Mint emlékezetes, a nívós kollekcióból Fischer Judit és Frimmel Gyula munkáit díjazta a szakértő zsűri. A Szalon anyagából összeállított válogatást nagy érdeklődés fogadta Burgenland 70-80 százalékban magyarok lakta településén. A kisváros lakói mellett a sajtó is jelentős erőkkel képviseltette magát a megnyitón, ahol a vendéglátó település polgármestere és Velkey Péter, az egerszegi önkormányzat művelődési osztályának vezetője ugyancsak szólt a megjelentekhez.

– A fogadtatás minden várakozásunkat felülmúlta, megható szeretettel vettek körül bennünket – folytatja Farkasi Csilla. – Ritka élmény, hogy a határtól nyugatra ilyen jó érzés magyarnak lenni. A szakmai visszhang szintén biztató, vásárlói érdeklődést is tapasztaltunk.

A zalaegerszegi alkotókat Budaházi Tibor, Farkas Ferenc, Frimmel Gyula és Tánczos György képviselte.

– Meglepődtem, hogy Ausztriában ilyen szép, tiszta magyar beszédet hallok – mondja Farkas Ferenc szobrászművész, aki a Vitrin Képzőművészeti Egyesület színeit is képviselte a programon. – Ráadásul nem csak az idősektől, az apró gyerekek szintén magyarul beszéltek. Kedves műsort adtak, rendkívül bensőséges volt a hangulat. Ígéretes kapcsolat, örömmel vennénk a folytatást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!