Kultúra

2010.11.23. 03:28

Miklosovits, Márairól

Márai Sándor tiszteletére rendeznek emléknapot november 24-én Segesden, ahol Miklosovits László zalaegerszegi származású grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás.

Magyar Hajnalka

S hogy miért éppen Segesd rendez - számos programból álló - emléknapot? Mint a zalaegerszegi gyökerű grafikusművésztől megtudtuk, a közelmúltban derült fény arra, hogy a felsősegesdi Szent László plébánián vette fel a keresztséget Matzner Ilona (Lola), aki hat évtizeden át volt hű társa Márainak. Az asszony Kassa egyik legtehetősebb zsidó kereskedő családjából származott. Márai - eredeti nevén Grosschmid Sándor - 1923 áprilisában kötött házasságot Lolával Budapesten. Polgári esküvőt tartottak, mivel Márai római katolikus, Lola pedig zsidó vallású volt. Az író, hogy meg tudja óvni feleségét a történelem viharaitól, megkérte, térjen át a római katolikus hitre, és csak annak megtörténte után, 1936-ban tartottak egyházi esküvőt. Somogy ezeréves történelmi múlttal rendelkező nagyközsége, Segesd ennek az eseménynek állít emléket a november 24-én, az immár másodízben megrendezendő emléknappal.


Idén, Márai Sándor születésének 110. évfordulóján számos program idézte és idézi fel az író szellemét. Ezek gyakori szereplője Miklosovits László, hiszen egész kötetre való rajzát inspirálták az író művei. A Márai előtt tisztelgő lapokat az utóbbi években láthatta már Budapest, Cegléd, Nagykőrös, Veszprém és Zalaegerszeg közönsége, de a határon túlra - Kolozsvár, Kassa, Nagyvárad, Tarquinia, Firenze, Róma - is számos alkalommal utazott a kollekció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!