Kultúra

2010.11.18. 15:22

A jó bor, egészség, a szép asszony feleség! - Régi korok sms üzenetei

Újabb kiállítást indított útjára a zalaegerszegi Török Károly és felesége, Miszori Marianna. Feliratos falvédőkből álló gyűjteményük igazi kuriózum, a bemutató a Georgikon Majormúzeumban látható.

Horányi Árpád

A Török házaspár öt  éve fogott  bele tematikus vándorkiállítások rendezésébe, ami immár sorozattá nőtte ki magát.  
Az értékmentés, értékőrzés igényével sokasodtak  náluk a mesterségek, műhelyek különféle hagyatékai, a füstöskonyhák emléktárgyai, a népi bútorfestés motívumvilágából fennmaradt régiségek. De ugyanígy bemutatták Madár látta, anyámsütte címmel a búzaszem útját a kemencés kenyérig, tavaly pedig a Mesélő cipellők idézte meg egy suszteráj életét.

A sort tovább folytatva, most a feliratos falvédőket tárták a közönség elé. Ahogy ők mondják: a régi korból jövő, a mai sms-eknek megfelelő üzenetekkel. A Göcsejből, Őrségből, Hetésből, Muravidékről, Vajdaságból származó hímzett, festett, takarosan őrzött darabok a látogatóban  érzéseket, emlékeket kelthetnek életre, hiszen alig 2-3 emberöltőnyi múltba visz a látnivaló. Régi szekrények őriztek belőlük jó párat, családi ereklyeként, ennek a köszönhető, hogy  mintegy 70-et még eredetiben láthatunk a tárlaton.




Funkciójuk nem csak a lakás díszítése volt, a kézimunkák szövege a harmonikus élet kívánalmait fogalmazta meg. Nem véletlen, hogy e falvédőket -  mintegy szimbólumként -  a konyhában, a családi tűzhely közelében helyezték el.  Az „Isten hozott Kedves Vendég” a „Szép a rózsám, nincs hibája, kitűnő a konyhája” a „Nincs nagyobb földi boldogság, Mint a szerelemből kötött házasság” a „Minden étkezés ünnepély, Ha van hozzá víg kedély” és a sok hasonló megfogalmazás  a házak jelmondata volt.




A tárlat meggyőzi a látogatót:  elérkezett az idő, hogy ezeket a munkákat megbecsüljük, s ahol még van, méltón őrizzük. Mint a kiállítás megnyitóján elhangzott, a gyűjtők is ennek  jelentőségére  szeretnének rávilágítani  a kollekció bemutatásával. A néprajzi tárlat  fotókkal egészül ki, melyek a konyhai  munkát idézik meg. A tárlatnak ideális keretet ad a falusi és cselédéletet megelevenítő majormúzeumi miliő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!