Kultúra

2010.09.14. 06:16

A vidéki képzés hátránnyal küzd

Dr. Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar új dékánja a Zalaegerszegi Képzési Központ évnyitójára látogatott el, amikor meginterjúvoltuk.

Horváth Viktória

 

Betlehem József szerint, ha a képzések minőségéről esik szó, látni kell azt a felsőoktatási politikának, hogy akár itt Zalaegerszegen sem intercity professzorok oktatnak, hanem itt élnek, kutatnak, részei a városnak, a helyi közösségnek. Jó lenne, ha jobban meg tudnák magukat mutatni a városi és megyei közéletben, hogy hozzájárulhassanak a helyi értékekhez, tudástranszferhez.

- Szakjainkkal idomulunk a munkaerő-piaci igényekhez. Épp most állunk újabb szakképzési reform előtt, melynek remélhető eredményeiből a mi karunk is intenzíven szeretné kivenné részét. Az egészségügyi képzés sajnos kívül került az iskolai rendszerű szakképzésen, ez minőségi romláshoz vezetett, melynek hatásai a betegellátásban is megmutatkoznak. Szeretnénk a középfokú oktatást összekapcsolni a felsőfokú oktatással Zalaegerszegen is, ahogy azt már Pécsen és Szombathelyen is megtettük.

Zalában ígéretes perspektíva van az egészségturizmusban, nemcsak a gyógyításnak, a prevenciónak és az egészségfejlesztésnek is nagy szerepe van. Mint megtudtuk, új ötletekkel is szeretnék bővíteni a képzési kínálatot, nem zárkóznak el a többi helyi felsőoktatási intézménnyel való együttműködéstől sem.

- A magas összegű költségtérítéses képzéseknek a fele gyakorlati jellegű képzés, ezt nem lehet megspórolni, a harmadik legköltségesebb szak - mondta a dékán. - Persze, mi is tudunk erről a problémáról, igyekszünk ezen segíteni oly módon, hogy a költségtérítéseket elfogadható szinten határozzuk meg és a karon biztosítjuk pályázati úton korlátozott keretek között a költségtérítés mérséklésének igénybevételét.



Kapcsolódó cikkeink és képgalériáink:

Tanévnyitó a számviteli főiskolán - olvassa el a cikket és nézze meg képgalériánkat ITT!

Tanévnyitó a műszaki főiskolán - Klikk ide a fotókért!

Tanévnyitó az egészségtudományi karon - KLIKK IDE!

Jubileumi évnyitó Nagykanizsán - kattintson IDE a részletekért!


Interjú Zsigmond Edittel, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja igazgatójával:
Kilábalni a hullámvölgyből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!