Kultúra

2010.07.07. 05:29

A görög tógát is varrott csipke szegélyezte

Közel húsz hölgy üldögél a terebélyes fák árnyékában, s egyikük sem ideges. Pedig babra munka tartja őket fogva, csipkét készítenek. Ebből is látható, hogy erre születni kell.

Magyar Hajnalka

 

- A szolnoki varrott csipkét - mondja lokálpatrióta büszkeséggel Tóth Béláné oktató, viseletkészítő, aki persze Szolnokról érkezett. A zalai egyesület kérte fel, hogy avassa be a tábor résztvevőit a varrott csipke rejtelmeibe. - Olyan kincse ez Szolnoknak, amit nem szabad elfelejteni. Hosszú ideig nagy volt a csend körülötte, ám mára reneszánszát éli - mondja.

 


A nyugdíjas hölgy hobbiként foglalkozik a kézművességgel, korábban 32 évig térképszerkesztő volt. Fel is vetem: az is majdnem csipke...

- Valóban, finom munka mindkettő - mosolyog. - Öröm itt oktatni, a fiatalok is érdeklődnek, egyre többen választják ezt a tematikát.

A táborban ugyanis a varrott mellett a vert technikát szintén oktatják, ám ez már nem újdonság a visszatérő résztvevők számára. De mi is a varrott csipke titka?

- Ez a legősibb csipketechnika, nem kellett hozzá más, csak tű, cérna és vászon - így az oktató. - Kezdetben a szövött ruha szélén jelent meg, mint motívum. Már a görögök is alkalmazták a tógák szélének eldolgozásához.

De akkor ez vajon mitől csipke, s miért nem hímzés?

- A kettő között az a különbség, hogy a hímzés mindig valamire készül, a csipke pedig maga a szál - érkezik a szakértő válasz Marx Mária etnográfustól, aki ugyancsak első alkalommal résztvevője a tábornak.

Merthogy a varrott csipkéhez alapul szolgáló vásznat a munka végén makulátlanul eltávolítják a mintaköltemény alól, s marad a légies, áttört cérnarajzolat. Első lépésként két szál fonalból elkészítik a kontúrvonalat adó zsinórt, amit a kívánt motívum szerint rögzítenek a vajpergamenből és vászonból álló alapra. Eztán parányi csipkeöltésekkel (ezekből is akad jó pár fajta) kitöltik a kontúrvonalak által ölelt mezőket, majd a munka leglátványosabb részeként kibontogatják, eltüntetik a papírt és a vásznat. Pacsai Gézáné és Fülöpné Sipos Ildikó érdeklődését ugyancsak a varrott csipke keltette fel idén. Mint mondják, az a nagyszerű ebben a táborban, hogy időről időre újdonságokkal is előrukkolnak a szervezők.


GYÖNGYÖS CÉRNAKÖLTEMÉNYEK
További újdonság, hogy a Kézművesek Háza műhelyében idén kiállítás is nyílt. A cél, hogy minden alkalommal bemutatkozzon egy olyan résztvevő, aki elmélyedt már a különféle csipketechnikákban. A kezdők erőt meríthetnek az élményből, lám, ide lehet eljutni... Idén Békefiné Bertók Andrea kollekciója látható, a zalaegerszegi hölgy modern csipkéket készít, ám az autentikus alapokra épít. Több színnel, többféle anyagból dolgozik, gyakran gyönggyel kombinálja a csipkét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!